Hur fascistisk och egoistisk är människan?

Glöm IVF-behandlingar och surrogatmammor. Glöm adoptioner. I framtiden kommer man nämligen kunna göra barn med sig själv. Detta enligt Svenska dagbladet.

Den tekniska utvecklingen på reproduktionens område ställer oss inför nya etiska utmaningar men ger oss också en mängd nya sätt att bli föräldrar på, i samkönade relationer, som ensamstående och i grupp. Snart kan det rentav bli möjligt att skaffa barn med sig själv, kan man läsa i SvD, som kallar detta en revolution!

http://www.svd.se/kultur/understrecket/en-revolution-for-reproduktionen_3667360.svd

Ja, nog är det revolutionerande, alltid. Föräldraskapets fromer förändras, och det begränsas av den biologiska processen. Ty det behövs ett ägg från kvinnans äggstockar och spermier från en mans testiklar för att det ska kunna bli ett barn. Orättvist och omodernt kan många tycka. Vad sägs om att i stället få barn med sig själv? Eller att två kvinnor, eller två män, eller alla fyra tillsammans, skulle kunna få biologiska barn? Vore det inte en viktig utveckling i jämställdhetens och frihetens tecken som slutligen skulle bryta upp heteronormativitetens diktatur?

Detta skriver Svenska dagbladet. Men vaddå orättvist och omodernt? Naturen är väl inrättad som den är? Och en naturlag säger trots allt att man inte kan få barn med sig själv. Vi är nu inte intersexuella i regel som människor, vill vi vara det får vi väl be om att födas som dagggmaskar i våra nästa liv.

Men yppar man något sådant så stöder man ”heteronormativitetens diktatur”.

Vad är det som är så hemskt med det så kallade heteronormativa? För de som dessutom tror att jag är heterosexuell så har ni fel. Jag är asexuell. Men anser inte att man ska kasta skit vare sig på heterosexuella, homosexuella, bisexuella eller asexuella eller vad man nu är.

Man ställer sig dock frågande till kloning, även om man nu skulle kunna få barn med sig själv. Att ha en tvilling som är avsevärt yngre än man själv skulle nog komplicera en hel del. Men ändå vill forskare med en likartad metod öka valfriheten och rätta till naturens orättvisor i vem som kan få barn och på vilka sätt.

Sorry, men naturen är inte rättvis. Vi måste ändå alla ha rätt till värdiga liv oavsett vad naturen ger oss var och en. Alla är vi värdefulla trots och tack vare våra olikheter. Och – jag har sagt det förr och det tål att upprepas – att få barn är ingen rättighet. I synnerhet inte i en värld där alltför många HAR det svårt…

Visst, kan man genom detta trixande med gener få fram personer som inte bär på sjukdomsanlag och minska lidande – fine! Men kan inte detta också leda fram till en rent fascistisk syn på människan? Får inte defekta människor existera? Kommer bara de människor vi anser vackra, har rätt hudfärg, rätt begåvningar och de perfekta sociala förmågorna att få existera?

Risken med detta är stor då den egoistiska människan vill ha ett idealbarn. Det är ju inte helt ovanligt ens idag att föräldrar blir besvikna för att deras barn inte motsvarar deras ideal, hur kommer det inte att bli då den dag man skräddarsyr sitt barn?

Att få barn på det gamla vanliga sättet kommer i framtiden att framstå som riskabelt och oansvarigt, som att äta maten utan att studera innehållsförteckning och bäst före-datum, skriver SvD. Fascism och egoism säger Pinglan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: