Hårda drogstraff fungerar inte

Drogpolitiken måste handla mer om vård, och mindre om straff. Det har påpekats av experter under flera decennier, skriver Lisa Magnusson i Metro.

Men för svenskar så är det helt sanslöst. Om man inte håller knarket stånget, så kommer folk att knarka sig till döds på våra gator. På 70-talet pratade psykiatrikern och forskaren Niljs Bejerot om missbrukare som ”smitthärdar”. Den synen präglar, obegripligt nog, svensk narkotikapolitik än i dag. Nolltolerans gäller, punkt slut.

Färre provar visserligen droger i Sverige än i de flesta andra länder, men dödligheten för missbrukare är högre än EU-genomsnittet. Och sedan 1988, det år då användande av droger blev olagligt, har antalet dödsfall mer än fördubblats, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Alltså – svensk narkotikapolitik fungerar under all kritik. Trots det har justitieminister Beatrice Ask precis tillsatt en ny utredning för att skärpa de redan stränga straffen för missbrukare.

”Jag vill inte ha det här ifrågasättandet, om narkotikabrott är allvarliga eller inte allvarliga”, säger hon i Dagens Nyheter.

http://www.metro.se/kolumner/harda-drogstraff-fungerar-inte/EVHnfx!OyMqBhGqluK0E/

Skönt att det finns de som vågar gå emot den svenska modellen! Kram på dig, Lisa från Pinglan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: