Rasismen är mångfacetterad

Alice Teodorescu har skrivit en mycket bra ledare i Svenska dagbladet, där hon tar upp att dagens rasismdebatt snarare verkar gå ut på att visa att den andre har fel och att det är ”vithetsnormen” som är orsaken till att man hatar folk med annan hudfärg, annan sexuell läggning eller annan religion.

Men rasism finns inte bara i Sverige. Och rasism finns mellan olika grupper i Sverige. Det som förenar rasismen oavsett ursprung är besattheten av hudfärg, en besatthet som dessvärre också delar av den antirasistiska rörelsen i Sverige anammat. Mörkhyade ska ska släppas fram pga sin hudfärg pga att hudfärg inte spelar någon roll…

Kampen mot rasism kan dock aldrig att kunna vinnas genom framhållande av faktorer som det i andra sammanhang tas avstånd ifrån.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/mangnyanserad-rasism-och-israelflaggan-i-malmo_3730662.svd

Och hat som riktar sig till en grupp kan komma från så många olika håll. Det som tiggarna utsätts för i Sverige vad gäller våld och hat kommer från alla möjliga håll.
I ett fall slår en man en tiggare med en påse öl, och man tror att det var en svensk rasist, även om inte denna artikel bekräftar det (har letat efter det belagt, men det verkar inte gå att hitta)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19178510.ab

I ett annat fall blir en tiggare misshandlad för att han har en mobil. Denna gång är det en annan tiggare som reagerar och menar att har man mobil är man inte fattig (tydligen är det inte bara dumma svenskar som är rasister såsom Laila Bagge och jag som reagerar).
http://www.expressen.se/nyheter/victor-17-blev-slagen-i-ansiktet-nar-han-tiggde/

Det har inte skrivits om det i media, men jag kan även tänka mig att der förekommer våld mot tiggande romer från folk från länder där man har en sjukare syn på romer än i Sverige.

Som sagt, rasismen har många ansikten…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: