Det är Hamas som är problemet!

Dödstalen stiger i Gaza efter de senaste dagarnas ­våldsspiral – läget anses vara det värsta på nära två år. En förändring blir inte möjlig så länge Israel väljer ­ockupationen framför freden, skriver den israeliske ­journalisten Gideon Levy.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/israel-vill-inte-ha-fred/

Denne journalist menar att Israel inte vill kompromissa.

Det är inte förenligt med internationell rätt att ockupera ett område, för att sedan bomba dess civilbefolkning. Det som händer i Gaza är inte en intern israelisk angelägenhet, det är en fråga för världens regeringar och folk. Sverige kan göra mer, skriver Dror Feiler och Ann Ighe, Ship to Gaza.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/blockaden-av-gaza-innebar-konstant-vald_3739814.svd

I artikeln påstås att det är oförenligt med internationell rätt att: ”ockupera ett område och belägra dess befolkning…” Det kanske kommer som en nyhet för Dror Feiler och Ann Ighe men Israel ockuperar inte Gaza. Israel belägrar ej heller dess befolkning. Däremot försvarar sig Israel mot Hamas raketbeskjutningar av civila mål och människor i Israel. Det kanske också är en insikt svår att bearbeta för Feiler/Ighe, men den tiden är förbi när man kan skjuta judar ostraffat.

Detta skriver Ulf Öfverberg i Svenska dagbladet.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/hamas-ar-problemet-inte-israel_3745546.svd

Och det är helt riktigt. Feiler och Ighe talar nämligen inte om orsakerna till att det bombas och att oskyldiga dödas.

Konflikten i Mellanöstern är komplex men i fråga om Hamas är den ganska enkel. Hamas idépolitiska rötter är en naziinspirerad islamism. De strävar följdriktigt efter en etnisk och religiös rensning av regionen. Kvinnor ska hållas under en pedantisk kontroll och homosexuella jagas. Judarna ska utrotas och sedan alla andra som inte delar Hamas utopi. Fundamentalismen är ledstjärnan och våldet metoden.

Nu ingår Hamas i den palestinska enhetsregeringen. Så här långt, flera veckor efter dess bildande, har vi ännu inte sett något som tyder på en ”normalisering” av Hamas. Tvärtom. Hamas ligger med stor sannolikhet bakom kidnappningen och morden på de tre judiska tonåringarna härom veckan, den utlösande faktorn för nya oroligheter i Gaza. De väljer att eskalera våldet genom att intensifiera raketbeskjutningen mot Israel, säger de att de ska återuppta självmordsbombningar mot den israeliska civilbefolkningen och hotar med att inleda raketbeskjutning av den internationella flygplatsen Ben Gurion, i Israel.

Och inte spelar det någon roll för Hamas om Israel har bosättningar på ockuperad mark. Hamas inställning till Israel är oförändrad även om Israels regering omedelbart stoppar alla bosättningar. Bosättningarna är lätta att kritisera eftersom de är fel, men Hamas vill förgöra Israel även om de inte bygger fler bosättningar på Västbanken.

Israel utrymde Gazaremsan i augusti 2005. Sedan dess har det inte funnits några israeler där, varken civila eller militära. Trots detta har Hamas fortsatt terrorattackerna mot civila israeler. Sedan Israel drog sig tillbaka 2005, har cirka 9 000 raketer och 5 000 granater avfyrats mot Israel från Gazaremsan.

Men i svensk media skildras med få undantag enbart attacker som riktar sig mot palestinska mål. Och vad palestinerna behöver är en demokratisk regim, inte en terrorroganisation. Då skulle både palestiner och israeler kunna leva i en lite bättre värld. Det är nämligen Hamas som är problemet – inte Israels självförsvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: