Röker ungdomar verkligen på så mycket?

Andelen unga som läggs in på Maria Ungdoms akutmottagning i Stockholm på grund av cannabisbruk har ökat stadigt de senaste åren. Nu är nästan var fjärde inläggning cannabisrelaterad. – Det är mindre alkohol och mer droger, säger sjuksköterskan Sara Bergstedt.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/allt-fler-cannabisbrukare-pa-maria-ungdom_3781254.svd

Då man tittar närmare på siffrorna så visar det at antalet omhändertagna för alkohol var 2009 803. 2013 var antalet nere i 592. En minskning på cirka gurka 27 procent. Vad gäller cannabis var antalet intagna 2009 140. 2013 är antalet 193. Tyvärr en ökning på cirka 37 procent. Men det är ändå missvisande att tala om att ungdomar röker på i stället för att supa. 592 är trots allt mer än 193. Att man dessutom får in fler cannabisrealterade fall är till viss del att föräldrar oroar sig för att barnen drogar snarare än för att de super.

Det har varit omdiskuterat om unga verkligen använder mer cannabis i dag än förr. I den årliga frågeundersökningen om skolelevers drogvanor, som görs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och presenterades tidigare i somras, syns ingen stor sådan trend. Men vissa ökningar går att se. 2004 uppgav 15 procent av pojkarna i andra ring på gymnasiet att de hade erfarenhet av hasch eller marijuana – 2014 var andelen uppe på 20 procent.

Men det är dock intressant att de poliser som tar fast allt fler som puffar säger att ungdomar babblar om att cannabis inte skulle vara mer skadligt än alkohol. Har polisen några bevis för att det inte skulle vara så?

Jag undrar också varför den ena drogen anses vara så skadlig att du straffas om du använder även som vuxen medans den andra är tillåten för vuxna människor. Borde inte båda medlen vara tillåtna? Eller om nu det är så farligt att droga sig, varför inte förbjuda rubbet. Te, kaffe och godis också nu när vi ändå är igång?

Självklart kan både alkohol och cannabis både brukas om missbrukas. Men varför då straffa? Eller ens förfasa sig över att det FINNS de som får problem, men att det är långt ifrån alla.

Å andra sidan – vad är det att vänta i ett land där snart undantagen är det normala..

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    Poliser – och då talar jag om poliser inom narkotikaroteln – är ofta förbluffande okunniga. De har lärt sig det myndigheterna anser att de ska kunna, vilket i många fall handlar om ren nonsenspropaganda. Det finns gott om poliser som är övertygade om att cannabis dödar, exempelvis. Att tro att en polis är något av en expert på området bara för att han jobbar inom narkotikaroteln är ett direkt felaktigt antagande.
    En viss attitydförändring tror jag dock har börjat ske även inom poliskåren, till exempel att man är mer benägen att medge att cannabis faktiskt har positiva medicinska egenskaper. Överlag är det dock tro och tyckande och väldigt lite evidensbaserad fakta som gäller, precis som i de flesta andra sammanhang när vi talar om narkotika och svenska myndigheter.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: