Feminism är inte samma sak som jämställdhet

Att som feministerna ensidigt fokusera på utfall där kvinnor missgynnas kan inte långsiktigt vara bra för ett välfungerande och jämställt samhälle, skriver Per Johansson, professor vid Uppsala universitet.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/feminism-inte-lika-med-jamstalldhet_3810616.svd

Utgångspunkten för feminismen är att det finns en strukturell ordning i samhället som leder till att kvinnor systematiskt missgynnas. Men i många fall har de lyckats bättre än män. Exempelvis lever de längre, de har bättre betyg, utbildar sig mer, och har lägre kriminalitet.

Män och kvinnor konsumerar ungefär lika mycket. Kvinnor besöker visserligen sjukhus och vårdcentraler oftare än män, vilket tolkas som att kvinnor har sämre hälsa än män. Emellertid visar forskning att skillnaderna till stor del kan vara socialt betingade och att vårdbesöken sannolikt är bra för hälsan. Då kvinnor blir dåliga söker de helt enkelt vård tidigare än män. Men då kvinnor får barn ökar deras sjukfrånvaro.

Den allmänna uppfattningen är också att kvinnor utsätts för mer våld än män, men utifrån Socialstyrelsens inläggningsregister kan man dock konstatera att män utsätts för våld är ungefär fyra gånger så ofta som kvinnor och att våldet mot män är minst lika allvarligt som mot kvinnor. Min tro är att det finns en föreställning eller norm att kvinnor är offer för omständigheter utanför deras kontroll medan män är i stånd att klara sig själva och därför är våldet mot män inte värt att skildra.

Nej, vi måste sluta stirra oss blinda på små skillnader i genomsnitt mellan grupper. Inom varje grupp ryms mycket stor heterogenitet.
Precis som att invandrare är en heterogen grupp, så är svenskar, män och kvinnor det:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: