I Holland såg man inte en enda tiggare!

Den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnussons (M) skriver på DN Debatt att tiggeri bör förbjudas. Hon hänvisar till att Danmark, Norge, Nederländerna och Storbritannien har sådana förbud.

I Danmark är det förbjudet att tigga. Enligt Köpenhamnspolisen är det vanligt att någon som döms för tiggeri första gången inte straffas alls, andra gången får en villkorlig dom på tio dagar, och tredje gången får tio dagars fängelse. Sociallagen förbjuder dessutom både kommuner och organisationer att hjälpa de som saknar danskt personnummer, med att exempelvis få plats på ett härbärge. Den, ni, som tycker att man behandlar tiggare dåligt här! Här är det iallfall inte förbjudet att hjälpa dem!

I Norge kan enskilda kommuner förbjuda tiggeri efter ett beslut som togs i stortinget i juni. Men frågan är inte oemotsagd. En rad remissinstanser har sagt nej, bland andra Advokatforeningen, Frelsesarmeen och Kirkens Bymisjon. Däremot vill Politidirektoratet och Oslo politidistrikt ha ett nationellt förbud. Ett sådant fanns förr i Norge, men det upphävdes 2005.

I Nederländerna är inte tiggeri förbjudet. Däremot kan lokala myndigheter utfärda ordningsföreskrifter, och om tiggeri anses störa den allmänna ordningen kan tiggaren bötfällas.

Amsterdam, Rotterdam och Haag har infört lokala förbud mot tiggeri. Haag var senast med sitt förbud, som exempelvis förbjuder tiggare att sitta närmare än tre meter från ett hus och som endast tillåter dem att sitta på samma ställe i 30 minuter i taget. (Alltså – går inte det under epitetet ”dumma lagar”?)

För ett tag sedan var jag i Amsterdam. En sak som jag uppmärksammade var just att man inte såg en enda tiggare där, och en tanke som faktiskt slog mig var just ”är det förbjudet eller får de bättre hjälp där”?

I Storbritannien har tiggeri alltid förekommit, men knappast varit ett brott som polisen prioriterat. I början av 2000-talet specificerade brittiska regeringen lagtexten för att komma åt dem som satt i system att tigga och ansågs uppträda hotfullt. Ofta var det missbrukare och/eller personer med psykiska problem. Sedan dess kan tiggare också dömas till samhällstjänst.

Ordningsmakten har i olika omgångar haft kampanjer när man upplevt att tiggeriet ökat. Runt 2010 märktes många romska barn som tiggde på gatorna i London. ”Barnen utnyttjas. De vet inte ens att det är olagligt att tigga”, sade en polis då till BBC.

I en riktad insats tillsammans med rumänsk polis greps flera vuxna som utnyttjade barnen som tiggare. Även i dag ser man tiggare på Londons gator, men inte alls lika ofta som i Sverige.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/tiggeri-olagligt-i-storbritannien/

Jag tror inte att man minskar fattigdomen bara för att man förbjuder tiggare. Sedan skulle jag aldig ge pengar till dem, eftersom man då upprätthåller ett dåligt system. Sitter de bara där så stör de inte mig, oavsett om de är missbrukare, psykiskt sjuka eller illa behandlade romer. Ställer de sig däremot i vägen eller uppträder hotfullt, så bör det inte vara okej.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brp-direkt-tiggeri_3818276.svd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: