Hur ska vi kunna förstå?

Döm aldrig en person innan du vandrat ett stycke väg i dennes mockasiner lyder ett gammalt indianordspråk.

Mångfaldseventet ”Med andra ögon” i Malmö gick ut på att ge en vit besökare en rasifierads erfarenheter, enligt Nöjesguiden. Eller att en kvinna fick testa en mans erfarenheter genom att förvandla personen med smink, kläder och peruker i ett par timmar. Men efter kritik har det hela ställts in. Bland de kritiska finns Afrosvenskarnas forum för rättvisa som, enligt Sydsvenskan, menar att det finns en lång rasistisk historia kring blackface, teatersminkning av vita till svarta.

Jallow Momodou, ordförande i Afrosvenskarnas forum för rättvisa menar att ”blackface” har en rasistisk historia som man måste ha förståelse för. ”Efter avskaffandet av slaveriet i USA började vita människor måla sig svarta och agera dumma och förslappade. Min poäng är att det man gör här är att förlöjliga svarta människor. Det är därför vi säger till Malmö stad att vi inte tycker att det är okej att betala detta med skattepengar”, sa Jallow Momodou under diskussionen.

http://www.svd.se/kultur/kritik-om-rasism-stoppar-sminkevent_3834148.svd

Men här är det ju inte fråga om att förlöjliga. Festivalgeneralen Pella Ströms intention var att visa på andra perspektiv och idéer. I en paneldiskussion deltog bland andra Izabella Tirbal från styrelsen i Ungdom mot rasism som konstaterade att flera i styrelsen för Ungdom mot rasism tyckte att evenemanget var rasistiskt, men att hon själv stod bakom det.

”Jag tycker att det är ett bra och enkelt sätt att uppleva hur det är att vara någon annan. Jag hade absolut inte stöttat det om det bara handlade om att vita blev svarta, men som jag ser det handlar det om att gå över gränser på alla olika håll”, säger hon i Sydsvenskan.

Med andra ord – det hade till och med kunnat vara så att svarta hade målats vita, att män får se ut som kvinnor eller kvinnor som män. Eller att någon utan funktionsnedsättning fick prova på att vara rullstolsburen.

Och om jag kan förstå de fördomar svarta utsätts för genom att själv vara svart – vad är det för förlöjligande i det? Är det inte de erfarenheter afrosvenskar vill att vi vitingar ska ha?

Eller tänker Jallow Momodou på ett liknade sätt som vissa feminister? Några av den hånade ju Joakim Lamotte då han tog ställning för sin dotter, en man kan ju inte vara feminist! Och en vit kan aldrig ta ställning för svarta, då är hen bara ännu mer rasistik!

Ursäkta, men resonerar man så, ja, då ÄR man rasist enligt mig. Vill man inte att andra ska förstå så dömer man ju från början – eller? Är detta att döma från början inte det som ÄR fördomar?

Rätta mig gärna, jag vill förstå!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: