Lysande utsikter

Massiva galaxer har slutat skapa egna stjärnor. De är för stora. I stället kastar de lystna blickar på mindre stjärnsystem – och äter upp dem.

Forskare har granskat fler än 22.000 galaxer i universum. Det visar sig att mindre galaxer är bra på att producera nya stjärnor från den gas som finns inuti galaxerna. De mest massiva galaxerna, däremot, är inte alls lika effektiva. De växer i stället genom att äta upp mindre galaxer som finns i närheten.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/annan-galax-kommer-att-ata-upp-vintergatan/

Vår egen galax är inget undantag. Den står och väger mellan att växa på egen hand och att förvandlas till en kannibal.

Vintergatan har inte gått samman med en annan galax på väldigt länge, men man kan se rester från gamla galaxer som vi har ätit upp en gång i tiden.

Om en sådär fyra miljarder år är det dags för nästa måltid. Då, tror forskarna, kommer Vintergatan att sätta i sig två närliggande galaxer, Stora och Lilla Magellanska molnet.

Men underbart är kort. Bara en miljard år senare är det ”pay back time”. Då blir vi själva stjärnmat – till den större Andromedagalaxen.

Kommentarerna till detta är ju helt obetalbara, och man kan inte annat än att hålla med. Detta kan man verkligen kalla för lysade utsikter! Och MP och FI har redan nästa valrörelse klar. Vi måste höja koldioxidskatten lite till för att hindra galaxkannibalismen, nästa miljöfråga är redan här, hurra!

Att vi människor lär vara borta för länge sedan spelar mindra roll. Solen lär dock leva fortfarande, den kommer bli cirka 14 miljarder år. Den kommer dock att vara en röd jätte vid den tiden.

Hur ska vi hindra att solen slukar jorden som röd jätte? Det blir väl nästa miljöfråga…

http://sv.wikipedia.org/wiki/Solen

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    norah4you said,

    Tänk under många år i min barndom var det en sak som när den berättades alltid gjorde mig ledsen…. att solen en gång om miljoner år kommer att sluka jorden. Barn noterar vad som sägs, men förstår inte varför utan relaterar det till sin egen verklighet där tid och rum är något man inte förstår…..


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: