Rasismen minskar faktiskt

Ny rapport i dag. Radikala högerpartier har nått framgångar i Europa. Det tolkas som att negativa attityder mot invandrare ökar, men det är fel. Sett över lång tid minskar de. Invandringskritiska partier lockar till sig väljare som redan stöder partiernas budskap, skriver forskarna Andrea Bohman och Mikael Hjerm.

http://www.dn.se/debatt/trots-extrempartier-okar-inte-framlingsfientligheten/

Att främlingsfientlighet minskar har jag skrivit om förr, så det är ingen nyhet. Likaså är inte alla som röstar på främlingsfientliga partier rasister. Och tvärtom, det finns rassar bland de som röstar på annat. De som röstar på främlngsfientliga partier som SD, Jobbik, Ukip etc hade dessa åsikter innan också, skillnaden idag är att det finns alternativ att välja. Även vänsterextremism och feminism har fått fler väljare – för att alternativen finns idag. Inte heller ökar invandringsmotståndet av främlingsfientliga partiers närvaro. Däremot så ökar negativt bemötande av andra etniciteter bland de som har negativa attityder till dem. Och man kan genomföra vissa åtgärder som att strama åt invandringen och integrationsprocessen försvåras.

Men även antirasimen ökar, och inte ens en antirasist var känslig mot ordet ”neger” för 20 år sedan.

Många som röstar på SD eller FI gör det ju för att de är missnöjda med övriga partier som allt mindre sticker ut utan rör sig mot mitten. Och faktum är ju Sverige är ett av de länder som tar emot flest asylsökande per capita, personer som har svårt att få bostäder och jobb i ett land där folk som har utbildat sig i bra många år har svårt att få jobb och bostäder.

http://fnordspotting.blogspot.se/2014/10/asylstatistik-for-euefta-forsta.html

Så inte konstigt att folk blir sura. Och att reaktionerna blir därefter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: