Motsägelsefullt så det förslår

Långvarig konsensus kringgås. Trots brett motstånd i riksdagen föreslås nu en samvetsklausul i två landsting, vilket kan leda till att aborter inte genomförs. Risken finns att krav på samvetsfrid utsträcks till andra grupper, som lärare som inte tror på evolutionsteorin, skriver RFSU, Läkarförbundet och Vårdförbundet.

http://www.dn.se/debatt/samvetsklausuler-i-enskilda-landsting-hotar-fria-aborten/

Det är inte lätta frågor det här. Själv är jag inte kristdemokrat, men jag är inte heller säker på att jag är för abort i alla lägen. Har man rätt att beröva ofödda människor det liv de kunde fått? Och just då det gäller abortfrågan ÄR det skillnad på etik och moral. Om en kvinna blivit våldtagen och begår abort gör hon inte något moraliskt fel i mina ögon. Det är ju inte hon som har gjort något fel. Men samtidigt kan det vara etiskt fel om hon begår abort även då eftersom hon då berövar barnet det liv det kunde fått.

Samvetsvägran innebär att man slipper utföra abort som sjuvårdspersonal om man har en tro som säger att det är fel. Då kan man ju faktiskt tänka att folk får ju ha slöja på jobbet av religiösa skäl. Ska de inte få ha det heller då? Jag kan tycka att nej, slöja står för kvinnoförtryck och är opraktiskt många gånger i jobbet. Inte heller är det väl okej om lärare som är troende vägrar undervisa om evolutionen eller visar brösten för en klass i Örebro för att visa hur den verkliga Lucia ser ut i någon slags religiös galenskap. (Joddå, så fick Margareta Falkudd sparken från sitt jobb 1971.)
Av samma orsak kan jag tycka att man får kanske söka annat jobb om man inte vill utföra aborter eller hjälpa skadade män som misshandlar sina fruar eller är missbrukare.

Men å andra sidan – yrket som barnmorska är väldigt motsägelsefullt, ena stunden ska man vara med om att släcka livet på ett barn som är upp till 22 veckor gammalt, sedan ska man för söka rädda livet på alla barn som är över 22 veckor! Det är något jag har tänkt på och nog är det hyckleri på något sätt. På så sätt ÄR ju inte ett liv värt något, ditt liv är bara någon annans leksak. Är inte vi människor (och även djur) mer värda än så?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: