Ge pojkar och flickor samma chans – och sluta med genusdagis

Alla vill vi ju att både vi ska få utvecklas under våra egna förutsätningar. Utan att hämmas av stereotypa könsroller. Men ändå så tycks de flesta av oss leva enligt dem. Med andra ord har vi inte lyckats särskilt bra. Detta skriver psykologen Alf B Svensson i Aftonbladet. Han menar att det är kontraproduktivt at uppfostra könsneutralt eftersom skillnader mella pojkar och flickor har biologiska orsaker. Kön ÄR inte bara en social konstruktion, trots att många genusfanatiker vill att man ska döpa barn till könsneutrala namn, ge dem könsneutrala leksaker, börja använda ordet ”hen”, förbjuda flickor från att klä sig i rosa och välja genuscertifierade förskolor. Förskollärarna ska agera könspoliser, slänga ut dockvrån och avstyra alla typiska kill- och tjejlekar. Och ifrågasätter man detta utsätts man för personangrepp, hånas och förlöjligas.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article16139583.ab

En som haft modet att göra det är Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. I en statlig utredning konstaterar han att det visst finns genetiska orsaker till skillnader mellan pojkars och flickors beteende.

Hjärnan utvecklas exempelvis olika hos pojkar och flickor. Flickors hjärna är störst när de är tio, elva år, medan pojkars hjärna blir det först senare. Kvinnor har fler förbindelser mellan vänster och höger hjärnhalva. Pojkar och män har mer av hormonet testosteron, en orsak till att de är mer aggressiva och har fler tillfälliga sexuella förbindelser.

Flickor som under fosterstadiet fått ovanligt mycket testosteron på grund av en ämnesomsättningsrubbning hos modern är betydligt mer pojkaktiga både i sin lek och i sitt beteende.
Flickor är mer språkligt begåvade än pojkar. De är mer ambitiösa och motiverade och har bättre betyg i alla ämnen utom idrott. Dubbelt så många flickor läser vidare vid universitet och högskola. De har däremot sämre psykisk hälsa, framförallt i tonåren. Förmodligen för att de har en medfödd större sårbarhet.

Allt detta enligt Aftonbladet och Martin Ingvar, som ju faktiskt är ett tungt namn i den neurovetenskapliga världen.

Så låt flickor få vara flickor och pojkar få vara pojkar och gör inte våld på naturen genom att försöka skapa könsneutrala barn! Det kommer nämligen inte att lyckas, utan man skadar mer än man hjälper. Vilket missgynnar både pojkar och flickor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: