Det enda logiska att göra

Drogen spice skördar allt fler offer och frågan är hur missbruket kan stoppas. Enligt en narkotikapolitisk expert kan legalisering av cannabis vara ett sätt att få färre att ta spice och andra lagliga – men potentiellt livsfarliga – droger.

– Om man ger balanserad information om skadeverkningarna och har försäljning via Systembolaget av exempelvis en dagsdos cannabis, då kanske man håller sig till medel som är mindre farliga än de som man kan gå ut och köpa på nätet och som man inte har någon aning om vad de innehåller, säger Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Man skulle ju kunna pröva att tillåta viss odling i exempelvis Norrlands inland. Där finns det ju problem med arbetstillfällen vad jag har förstått. Sedan skulle det ju naturligtvis noga kontrolleras och slussas till Systembolaget för försäljning, säger han.

http://www.metro.se/nyheter/expert-legalisering-av-cannabis-kan-fa-farre-att-ta-spice/EVHnjD!lLyh0jq4YdoQU/

Henrik Tham menar också på att man på ett fördomsfritt sätt måste se på hur det går för de länder där cannabis ÄR legaliserat. Men det tycks vara svårt, vad jag kan se. Då man skriver om det i media eller talar om det så verkar man mest fokusera på de som misasbrukar eller de i dessa länder som inte är för att det ska vara tillåtet. Man tar också upp att hjärnan förslöas på ungdomar som röker på, utan att tala om att det finns vuxna som puffar. Då man talar om alkohol talar man ju inte bara om ungdomsfylla, utan ger även tips till vuxna om vilket vin som passar bäst till viss mat.

I en brittisk studie har man dessutom visat på att hårdare straff och fler polisingripanden inte leder till mindre användande.

Men naturligtvis så protesterar svenskar mot att man skulle legalisera cannabis.

Per Johansson, som är ordförande i Riksförbundet för ett narkotikafritt samhälle, tycker att en legalisering eller avkriminalisering av cannabis är fel väg att gå för att få bukt med spicemissbruket.

– Det är konstigt och orimligt att ersätta ett giftigt preparat med ett annat. Jag vill inte ha något av dem i samhället, säger han.

Förutom sambandet mellan cannabis och schizofreni, lyfter Per Johansson fram att drogen också påverkar kognitionen.

– De flesta börjar i tonåren och att ta cannabis påverkar intelligensen hos alla. Jag vill inte leva i ett samhälle där människors utveckling begränsas av droger på det sätt cannabis gör, säger Per Johansson.

Enligt Jens Ölund, polisassistent vid ungdomsroteln i Stockholms city, är det viktigt att informera om riskerna med spice när det är oklart vad drogen faktiskt innehåller. När vissa former av drogen förbjuds ändrar tillverkarna ämnets kemiska struktur något – och kan sedan sälja det fritt.

– Det gäller att ändra lagstiftningen. I dag finns det några former av spice som är lagliga, relativt lätta att få tag på och som skyltas öppet på olika hemsidor, säger han.

Han fortsätter vidare med att tala om olika typer av drogliberala ungdomar.

Fortfarande inga tankar på att om folk för röka cannabis så kanske de inte tar gifter som spice eller att alla som tar jungfruspliffen inte gör det som tonåringar.

Nej, vill man ha en vettig debatt bör man fråga sig varför folk vill bedöva sig med rusmedel (troligen av samma anledning som folk vill ha sex – de söker kickar) eller hur det kommer sig att antalet som insjuknar i schizofreni och psykoser ligger relativt stabilt sedan början av 90-talet medan antalet cannabisanvändare har ökat.

Pinglan söker den oberoende sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: