Ljus docka, mörk docka

På den brittiska butikskedjan Argos kostar ljushyade dockor över hundra kronor mer än mörkhyade och asiatiska dockor. Nu anklagas kedjan för rasism.

En trebarnsmamma upptäckte prisskillnaderna när hon skulle shoppa leksaker åt sin tvååriga dotter. Hon kontaktade Argos och påtalade att de olika priserna var ”oacceptabla”.

– Det finns tillräckligt med fördomar i världen som det är utan att behöva kämpa mot rasistiska leksaker, säger mamman till The Sun, skriver The Telegraph.

– Det är fel att barn ska växa upp och tro att icke-vita hudfärger är värda mindre.

http://www.metro.se/nyheter/butik-anklagas-for-rasism-ljusa-dockor-dyrare-an-morkhyade-och-asiatiska/EVHoav!d88v6iEwYxHss/

Ja, nog är det sjukt. Men jag kan inte låta bli att leka med tanken att om det hade varit tvärtom, att de mörka dockorna hade varit dyrare, ja, då hade man också anklagat kedjan för rasism med motiveringen att fattiga familjer, ofta med annat etniskt ursprung än det vita, bara skulle ha råd att köpa den vita dockan, att den hade ett billigare pris för att den var ”rätt” och man ville att folk skulle välja den.

Kan det inte rentav faktiskt vara så att affären VILL sälja färgade dockor?

Ty många gånger tror jag att det inte är säljaren utan köparen som är rasister i detta fall. Skulle alla dockor ha samma pris så köper folk vita dockor, eftersom det anses ”finare”. Affären kanske har GJORT en sådan undersökning. Eller så har det, som de säger, blivit fel i prissättningen.

Vad vet vi?

Och – är lantisar mindre värda en stockholmare eftersom boendet är dyrare i Stockholm? Är kvinnors hår mer värt än mäns hår eftersom damklippningar är dyrare än mansklippningar? Är mäns nedre regioner mer värda än kvinnors eftersom kalsonger ofta är dyrare än trosor?

Snart är det väl rasism att skita också, ifall det är fel färg på avföringen…

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    elina said,

    Hur än man gör är man alltid en rasist.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: