Hade skolledningen sett genom fingrarna om det hade varit en svensk nazist?

Förra veckan fick elever som deltog i komvuxskolan Kärnans undervisning i svenska för invandrare (sfi) lyssna på en nyhet om årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz.

Lärarvikarien som höll i lektionen på Helsingborgsskolan hävdar att en av eleverna ifrågasatte Förintelsen och sade att de inte kunde ta den diskussionen i klassen. När eleven fortsatte att uttrycka sina åsikter sade lärarvikarien att eleven var tvungen att lämna lektionen om han inte slutade, skriver Helsingborgs Dagblad.

Eleven upplevde sig missförstådd och sade efteråt att han bara ville komplettera med fakta om Förintelsen och koncentrationslägren.

Efter händelsen kallades lärarvikarien till ett möte med skolans samordnare, som ifrågasatte hur han hade hanterat situationen. Skolans samordnare sade till läraren att eleven hade känt sig kränkt och missförstådd då läraren sade att det var Förintelseförnekelse det var fråga om. Det läraren hade sagt till eleven var att det inte var okej att påstå att judarna ljuger. Men samordnaren menade på att ”det som är historia för oss är inte historia för andra”. När elever har tagit del av andra historieböcker så kan man inte diskutera fakta mot fakta!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/larare-forsvarade-fakta-kring-forintelsen-kritiseras/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lararvikarie-tagen-i-orat-over-forintelsen_4365099.svd

Jaha. Om det hade varit en svensk nazist som hade påstått att judar ljuger, hade skolledningen talat om kränkning av eleven i det fallet? Denna elev kanske inte vill ta till sig det som vi klassar som historiska fakta. Han kanske har läst andra källor? Han kanske känner sig kränkt för att ”vår” historia inte känns som hans? Knappast. Och jag tycker inte det ska vara så heller.

Och vad är det då som säger att sanningen står i våra historieböcker? Jag tror mig veta till exempel att alla slavar inte har varit svarta och inte alla slavhandlare har varit vita. Får vi lära oss det i skolan?

Vi matas som vuxna med att vi måste föda fler barn för att planeten och mänskligheten ska överleva och några måste betala skatt då vi blir gamla. Men hur högt skriker man om att hälften av jobben kommer vara borta om 20 år och tet börjar talas om medborgarlöner? Det står ju mindre i tidningarna om detta än om hur hemskt det är att inte invandrare får jobb. Så nog är det politiskt korrekta strömningar som styr vad man får säga och vilka som får säga vad.

http://www.dn.se/ledare/signerat/amanda-bjorkman-bade-fegt-och-farligt-av-komvux/

Dessutom – vad kommer nästa gång? Man får inte säga till sfi-elever att de har räknat fel på ett mattetal utan att det räknas som rasism och kränkning?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: