Dramatiskt värre på Finlands nationalopera i går!

Balettens huvuddansare fick bryta – och då hoppade en person i publiken in som ersättare. När den finländska Nationalbaletten skulle framföra Don Quijote i lördags kväll blev föreställningen något mer dramatisk än planerat, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Desislava Stoeva, som dansade i huvudrollen, skadade sig mitt under föreställningen och fick avbryta. Men baletten kunde ändå fortsätta sedan en helt annan dansös som behärskade rollen råkade sitta bland publiken, och helt enkelt erbjöd sig att ta över.

Enligt Nationalbalettens konstnärlige ledare Kenneth Greve är det oklart hur allvarliga Stoevas skador är, men han berömde ersättaren som räddade showen för hennes professionalitet.

http://www.dn.se/kultur-noje/skadad-dansos-ersattes-ur-publiken/

http://www.svd.se/kultur/skadad-dansos-ersattes-ur-publiken_4429461.svd

http://www.metro.se/nyheter/huvuddansaren-i-baletten-tvingades-bryta-da-hoppade-kvinna-ur-publiken-in/Hdzocv!eG7Sx61l5tlnPN69tWIX@g/

Inte illa att det FANNS någon i publiken som kunde rollen, och som dessutom kunde koreografin av Patrice Bart. Från början var det ju Marius Petipa som gjorde koreografin, och det FINNS ju lite olika varianter på det, precis som med Svansjön och Törnrosa.

En kompis till mig var på operan i Stockholm en gång då den manlige solisten skadade sig under en föreställning, den gången var det under Double concerto av Christopher Hampton, så det var väl för typ tio år sedan. Då hade ersättaren stått i kulissen för att ta över, så man undrar ju lite hur man jobbar i Finland.

Hursomhelst så hoppas jag att Desislava Stoeva, som även hon har dansat på Kungliga operan här i Stockholm, inte är allvarligt skadad utan är uppe på benen och tåspetsarna snart igen. Enligt vad jag kan se så skulle/ska hon dansa om cirka en vecka igen.

http://www.opera.fi/se/produktion/don_quijote/2610

Här får ni den bästa variationen av Cupido ur baletten. Visserligen inte finsk, utan rysk, men kolla speciellt in 1.00!

Kramar från Pinglan, håll er uppe på tåspetsarna!

1 Response so far »

  1. 1

    akelaslair said,

    Ljuvlig liten balettupplevelse du bjöd på. En trevlig början på dagen. Tack! 🙂


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: