I Sverige är det kriminellt att ha ont

Jag läste en gripande artikel om en man, Andreas Thörn, som råkade ut för en olycka, och numera är rullstolsburen. Han har både psykisk och fysisk smärta och det enda som har dämpat smärta och oro är cannabis. CBD-rik cannabis som inte innehåller THC och därmed inte ger något rus.

Men vad händer? Jo, polisen kommer och beslagtar medicinen som han odlat själv eftersom vården bara erbjudit tunga mediciner och inte kunnat hjälpa nämvärt.

http://www.metro.se/metro-debatt/andreas-36-jag-tog-cannabis-mot-min-smarta-nu-ska-jag-atalas/EVHoer!ZHY7ENV6muw/

Andreas kommer att ställas inför rätta och han har mer ont än någonsin.

Hur länge ska vi bestraffa sjuka och utsatta människor som söker en dräglig vardag?

Och om nu cannabis är så skadligt, varför går det utmärkt att ha alkohol lagligt, som har fler negativa sidor än cannabis? Jag tror inte på ett alkoholförbud heller, eftersom folk KOMMER att självmedicinera oavsett vad lagen säger.

Det är sådant här som gör att jag skäms för att bo i Sverige. Man får väl flytta till Holland eller USA där man har lite annan syn på saker och ting. Fakta är också att Sverige har 400 drogrelaterade dödsfall per år, Nederländerna 100. I Sverige bor det drygt 9 miljoner, i Nederländerna 16,5 miljoner.

Vad säger våra politiker om dessa siffror? Och är detta en rimlig politik att stå fast vid?

Annonser

2 svar so far »

  1. 1

    Asp said,

    Pinglan, du gav en gammal siffra när det gäller antal drogrelaterade dödsfall i Sverige. Under 2014 dog 765 personer på grund av detta, vilket har placerat Sverige på plats 2 i EU. Vad gäller politikernas tankar kring detta, så sa t ex Moderaterna följande:

    ”Sveriges restriktiva narkotikapolitik har tjänat oss väl och har bred samsyn. Nu med den explosionsartade utvecklingen med nätdroger och nya droger krävs ett större krafttag (…) förslag på familjeklassning av narkotika samt även överväga mer skyndsamma åtgärder t.ex. tillfälliga förbud för nya substanser, inför klassificering (…) Vi är redo att agera ytterligare om så behövs.”

    Att fler människor dör i Sverige än i nästan alla andra EU-länder anses tydligen vara förenligt med en lyckad narkotikapolitik. Man talar om hårdare tag mot nätdrogerna, vars existens är ett direkt resultat av den förda förbudspolitiken, då dessa främst tillkommit i ett försök att kringgå lagstiftningen. Jag noterar åter igen att det inte krävs någon större förmåga till objektivt tänkande när man är politiker. Att klassa hela grupper är också intressant, då man alltså även kommer att förbjuda substanser utan att eventuella hälsorisker har utretts. Första kravet för att något ska kunna narkotikaklassas är att det ska betraktas vara hälsofarligt, men det känner man alltså att man kan strunta i. I slutänden kommer inte detta att spela någon roll – folk kommer att fortsätta att bruka, vilket har varit fallet under alla år med förbudspolitiken. Narkotikabruket är högre än någonsin, liksom dödssiffrorna, men politikerna menar att mer av samma sak på något magiskt sätt ska lösa situationen. Det är inget annat än ren idioti.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: