Man måste ta väljarnas oro på allvar

På kort syn har Sveriges syn på invandring blivit mer negativ. Sverige har traditionellt haft en tolerant syn på invandring, ändå var Sverigedemokraterna de enda vinnarna vid det senaste valet, skriver Mattias Holmström.

http://www.svd.se/valjarnas-oro-for-invandring-maste-tas-pa-allvar/om/debatt

Tanke- och handlingssmedjan Den Nya Välfärden har tillsammans med Demoskop undersökt hur synen på invandringen till Sverige har förändrats mellan åren 2010-2015.

Enligt denna mätning anser hela 58 procent av svenskarna att invandringen är för stor, endast 8 procent att den är för liten. Bland regeringspartiernas väljare anser 40 procent att den är för stor, bland alliansväljarna utgör gruppen hela 60 procent.

Sedan hösten 2014 har attityderna ändrats. Decemberöverenskommelsen, det allvarliga problemet med svenska medborgare som beger sig till Irak och Syrien för att strida med Islamiska staten och den rekordstora invandringen, med de sociala och ekonomiska utmaningar det medför, torde vara tre viktiga delförklaringar.

När Demoskop frågade väljarna om vilka som var de största samhällsproblemen hamnade invandringen på första plats följt av integrationen på andra plats. Det är en förskjutning av opinionen som inte går att blunda för.

13 procent valde att rösta på SD och deras väljare kommer både från de rödgröna och från alliansen. Och även bland de som röstar på de rödgröna eller alliansen växer kritiken mot invandringen. Men de etablerade partierna vågar inte ta tag i frågan. De regerande Socialdemokraterna skjuter frågan på framtiden- och lägger därmed över den på Sverigedemokraterna! Och fortsätter det såhär från de övriga partierna så är det ingen omöjlighet att Sverigedemokraterna kommer att vara det näst största partiet 2018 då nästa val äger rum! Sverigedemokraterna tar ju chansen att etablera sig i andra frågor också, där de vinner mark, som till exempel pensionärernas välfärd.

Partierna borde, både för sin egen och väljarnas skull, släppa prestigen och bemöta väljarnas oro över den förda migrationspolitiken. Det är först då vi kan stoppar fördomar, nazism och rasism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: