Det finns de som fattar bättre än tullare!

I en debattartikel i Metro (16/6) skriver tullinspektör Jessica Vikberg och narkotikautredare Karin Breding om det växande problemet med narkotika bland unga. Det är ett behjärtansvärt ändamål, men i kampen för att försvara den rådande narkotikapolitiken missar man att en restriktiv politik skadar mer än vad lätt narkotikabruk gör.

Detta skriver Andreas Eriksson, en liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet.

http://www.metro.se/metro-debatt/narkotikapolitiken-ar-skadligare-an-narkotikan-i-sig/EVHofr!EoE8Ht348WJys/

Han säger det som jag och många andra tänkt, nämligen att de flesta som använder cannabis gör det rekreationellt. Tullinspektör Jessica Vikberg och narkotikautredare Karin Breding fördömer droger som fenomen, trots att alla kulturer, överallt på jorden, på något sätt brukar droger. Somliga röker cannabis, andra dricker alkohol. Skulle Vikberg och Breding också säga nej till ölen och nubben på midsommarafton? Pinglan skulle inte tro det…

Man vill få ungdomar att sluta missbruka genom att sätta in tidiga polisiära åtgärder. Men det för inte ungdomarna närmare in i samhället, nej, den rådande synen och politiken stigmatiserar dem snarare än hjälper dem. Och de som verkligen ÄR missbrukare och vill sluta missbruka sluter INTE upp bakom den rådande politiken!

Och visst, många droger är farliga och går att överdosera. Bland annat gäller detta alkohol. Men säljer man preparaten lagligt så kan man säga hur mycket, hur lite och vilken effekt det har det man tar och vilka kombos som inte får en dödlig utgång!

Det är svårt att kalla den svenska politiken lyckad. Bruket av droger ökar, särskilt när det gäller ungdomar. Vi har sex gånger högre dödlighet bland våra narkomaner än drogliberala Nederländerna. Sverige har bland det högsta antalet narkotikarelaterade dödsfall i världen. Vi måste förändra detta genom att göra slut på kriget mot droger och sluta fred med narkotikan och dess brukare.

Droger förekommer i samhället, vare sig vi vill eller inte. Restriktion fungerar inte, människor tar sinnesförändrande preparat ändå. Istället för att blunda för problemen borde vi hantera dem.

Du har hela livet framför dig. Du kommer antagligen börja med droger, och om du gör det, gör det säkert, skriver Andreas Eriksson.

Något att fundera på, kanske?

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    Egentligen förstår jag inte riktigt argumentet att Nederländerna skulle vara så ”drogliberalt”. För att de ser lite genom fingrarna när det gäller cannabis? Faktum är trots allt att man inte är speciellt överseende alls när det gäller andra droger. Psykedeliska svampar förbjöds (mestadels) för några år sedan huvudsakligen för att turister utan vettig information i ämnet fick uppleva mer än de hade väntat sig. En religiös inriktning vid namn Santo Daime fick dock laglig rätt att använda sig av den traditionella psykedeliska brygden ayahuasca, men detta först efter att ärendet hade prövats i EU-domstolen. Det skulle vara intressant att se samma sak prövas i Sverige.

    Ett mer lämpligt exempel borde egentligen vara Portugal, vars statistisk vad gäller antal narkotikarelaterade dödsfall är försvinnande låg. Fast då viftas det förstås bort av svenska förbudsivrare med att man inte kan jämföra statistik mellan olika länder – ja, förutom när det kan uppfattas vara till stöd för den nuvarande narkotikapolitiken, som det här med att lite färre unga påstås prova på olagliga droger i Sverige (helt utan att man beaktar det förmodligen mycket höga mörkertalet, förstås). Att antalet svenska narkotikarelaterade dödsfall ökade med 30% (trettio procent!) mellan år 2013 och 2014 kommenterades av Moderaterna med att den svenska narkotikapolitiken har tjänat oss väl. Är det ett grundkriterium att man måste vara en sociopat för att bli politiker i det här landet?


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: