FÅR man skriva så underbart i demokraturen Sverige?

Förbud motverkar sitt syfte. Allt fler länder avkriminaliserar lätta droger eftersom förbuden inte minskat vare sig konsumtion eller brottslighet. Även WHO har svängt i frågan. Samtidigt har drogrelaterade dödsfall i Sverige mer än fördubblats. Vår politik har visat sig kontraproduktiv och borde omprövas, skriver Markus Bergström.

http://www.dn.se/debatt/hog-tid-att-sverige-slopar-sin-omoderna-narkotikapolitik/

De amerikanska delstaterna Colorado och Washington skrev historia 2013 då de blev i först i världen med att legalisera produktion, försäljning och konsumtion av cannabis. Trots farhågor har våldsbrotten minskat och konsumtionen inte ökat.

I november legaliserades cannabis i Alaska, Oregon och District of Columbia. I augusti blev Uruguay först i världen med att legalisera drogen på nationell nivå. Jamaicas regering avkriminaliserade cannabis i februari i år, och flera länder i Latinamerika och Karibien överväger att göra likadant.

Världen har med andra ord nått en vändpunkt i drogfrågan eftersom avkriminalisering och legalisering har visat sig effektivare än förbud.

I de länder där droger fortfarande är förbjudna härjar drogkartellerna för fullt. Man behöver bara titta på Mexico där det mer eller mindre är karteller som styr landet.

För 14 år sedan avkriminaliserde Portugal alla droganvändning för eget bruk. Och missbrukarna får vård i stället för straff. Antalet överdoser är bland de lägsta i Europa. Liknande resultat har uppnåtts i Schweiz som sedan 1994 förser heroinmissbrukare med gratis injektioner i speciella kliniker.

Programmet är så pass framgångsrikt att det har kopierats av Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Danmark och Kanada. EU:s myndighet för drogfrågor, EMCDDA, konstaterade 2012 att heroinklinikerna har blivit framgångssagor även i dessa länder.

I exempelvis Danmark och Storbritannien begår missbrukarna en tredjedel så många brott som tidigare. I Nederländerna har antalet nya heroinister sjunkit till nästan noll. Detta eftersom heroinmarknaden har försvunnit när missbrukarna går till klinikerna i stället. Och som vi alla vet så säljs cannabis i coffeshops och inte på gatan i Nederländerna. Drogmarknaden är därmed separerad.

Sverige måste också börja ta hänsyn till dessa nya fakta. Vi brottas nämligen med ett alarmerande drogproblem: drogrelaterade dödsfall har mer än fördubblats sedan 1990-talet och är i dag näst högst i hela EU enligt EMCDDA och Folkhälsomyndigheten. Detta är ett enormt misslyckande, och erfarenheterna från andra länder visar att Sverige bör byta riktning.

Droger kommer nämligen alltid att konsumeras. Ett förbud tvingar bara verksamheten under jorden där kriminella gäng konkurrerar med våld och där samhället saknar insyn och kontroll. Frågan blir därmed inte huruvida droger är farliga – frågan är vilken drogpolitik som är farligast.

Den svenska alkoholpolitiken bygger redan på idén om att minimera de negativa effekterna av alkoholkonsumtionen i stället för att förbjuda den. Samtidigt tillämpar vi motsatt logik inom drogpolitiken och blundar för konsekvenserna. Det är ett märkligt feltramp i det annars pragmatiska Sverige, skriver Markus Bergström.

Pinglan är glatt överraskad! Jag trodde knappt att man FICK skriva såhär i Sverge, haha! Sverige är ju som bekant en demokratur, och i en demokratur skriver man helt enkelt det som anses PK, även om man har åsiktsfrihet. Markus Ber4gström är dagens hjälte för mig!

För, som Bergström skriver, droker kommer att konsumeras. Och även om man önskade att folk gav fan i både illegala droger och den legala drogen alkohol, så kommer folk att göra det om de känner behovet. Folk kommer vilja berusa sig på ett eller annat sätt, det ligger i människans natur. Vissa vill bestiga berg, andra vill röka på. Ingetdera blir mindre farligt för att det förbjuds. Så det är ju det bästa att göra det hela så säkert som möjligt.

Eller vad säger ni, politiker och ni som läser detta?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: