En död pojke – och känslorna går höga!

Ingen har väl missat bilden på Alan som omkom i Medelhavet. En tragisk händelse i alla hänseenden och bilder som berör och upprör. Men bilder på tragiskt omkomna har förekommit sedan kameran uppfanns, och upprörande kan jag också tycka att det är då bilder på döda barn används i politiska syften. Folk blir som galna, engagerar sig, demonstrerar. Det talas om ”en vändning” och att Sverige måste bli humanare. En bild på ett dött barn blir ett slagträ i en politisk debatt så att folk kan skylta med sin godhet.

Men medan denne pojke har orsakat ett sådant engagemang har med största sannolikhet ytterligare barn dött. Barn som inte har namngivits i media men som sörjs av föräldrar och anhöriga. Vuxna dör också i förtid – ch sörjs.

Det hela handlar om att väcka skuldkänslor hos folk, skuld för sådant de inte kan rå för. Europa dödade pojken, heter det på tidningarnas löpsedlar. Men det är inte Europa som startar krig i dessa områden. Och varför ska vi som föds i den rika delen ha dåligt samvete för det? Det är ju inte heller något vi kan rå för. Det är ju lika dumt att påstå det som att påstå att de som lever i krigshärdar skulle förtjäna det. Något sådant skulle vara det mest osmakliga man skulle kunna säga, anser jag. Så varför ge folk dåligt samvete för något de inte kan hjälpa.

Eller ska vi tacka Gud på våra bara knän för att vi får gå i skolan där vi blir slagna om mobbade, där vi inte kan få arbeten till att betala dyra hyror och dyr mat – eller tandvård – om vi inte har de högsta betygen, där även våra föräldrar väljer vår livsväg. Tacksamma för att vi iallafall inte i dagsläget har bomber över oss eller riktigt varje dag tänker på om det ska komma en IS-terrorist och spränga tunnelbanan -ja – men dåligt samvete- nej tack!

Vill folk att vi ska ha det, så HAR de stora likheter med rasister, eftersom de dömer oss – just det, för något vi inte kan hjälpa.

Familjen levde i Turkiet sedan något år tillbaka var på väg till Kanada där de hade släkt. Men innan dess skulle de uppsöka tandvård i Europa. Så det hette ett tag även i svensk press att de var på väg till Sverige.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/drunknade-trearingen-alan-var-pa-vag-till-sverige/

Notera att i denna artikel står det inget om vad de skulle göra i Sverige, men däremot i en amerikansk artikel.
http://www.wsj.com/articles/image-of-syrian-boy-washed-up-on-beach-hits-hard-1441282847

Låter konstigt att de skulle till Sverige för tandvård, är tandvård omöjligt i Turkiet eller Kanada? Att laga tänder i Sverige är fruktansvärt dyrt. Vet inte hur det är nuförtiden, men för 10 år sedan så åkte folk antingen utomlands eller tog lån för att få nya tänder, det kunde kosta 100 000 kronor!

Intressant i denna debatt är också att man ska ge mer hjälp till de som kommit hit och lyckats överleva skräckresorna. De har ju ändå klarat sig hit. De är de rika som har råd att betala smugglare Självklart ska de få hjälp de också, men att bara ge stöd för att folk ska få komma hit – det gör väl att dessa dödsfärder fortsätter. Och de fattiga blir kvar i helvetet utan hjälp.

Kan ju snarare bli förbannad på att asylsökande inte får ta flyget enligt EU-bestämmelser. Och ges alla asyl på plats som söker det utan koll – bingo! Då får dessa flyktingar IS här också. Inte direkt vad de behöver… Nä, de måste antingen få flyga hit för att få sina ärende prövade här, eller så måste asylsökningen ske under kontrollerade former där om det nu är det enda vägen.

http://www.metro.se/metro-debatt/sluta-dela-bilder-pa-doda-barn-for-i-helvete/EVHoie!x5Kr4VWmLrDDI/

http://fnordspotting.blogspot.se/2015/09/nagot-om-doda-barn-politik-och-pressetik.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Fnordspottin+(Fnordspottin%27)

Annonser

2 svar so far »

 1. 1

  Gunnar said,

  Sanningen bakom 3 årige Aylans tragedi. Sky News

  Syrian boy drowned because his Father wanted new teeth

  3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

  När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

  Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

  Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

  Ovanstående redogörelse är ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare givit uttryck för.

  Aylan dog tillsammans med sin mor och femårige storebror när en båt kapsejsade på väg från turkiska Bodrom till den grekiska ön Kos.

  Igår publicerade en rad svenska medier bilder på den drunknade treåringen. Bilderna har använts som argument för att EU inte gör tillräckligt för att hjälpa syrier på flykt.

  Men nu framkommer att familjen redan sedan tre år tillbaka hade fått en fristad i Turkiet, där pappan jobbade som frisör. Anledningen till att de valde att försöka ta sig vidare in i Europa var att pappan ville laga sina trasiga tänder.

  Enligt CNN var slutdestinationen Sverige, där illegala invandrare enligt en överenskommelse mellan den förra regeringen och Miljöpartiet har rätt till gratis tandvård på skattebetalarnas bekostnad.

  Pappans syster, som är bosatt i Kanada, berättar för Sky News att den ursprungliga planen var att familjen skulle försöka ta sig dit från Turkiet för att få tandinplantat där. Men när den planen misslyckades bestämde de sig istället för att försöka ta sig illegalt till Sverige.

  Familjen lastades ombord på en gummibåt. Ingen av passagerarna hade livväst och båten började ta in vatten bara några hundra meter från land.

  I Sverige har såväl Aftonbladet som Expressen startat kampanjer för att få fler läsare på grund av tragedin – ”Vi hjälper” respektive ”Jag vill hjälpa”.

  Ingen är väl oberörd av bilderna på den drunknade treåringen som sprids via olika media. Han lär ha hetat Alan och kom från Kobane i Syrien, nära gränsen till Turkiet. Vi kan ingenting göra för lille Alan längre, bara stanna upp och tänka efter. Jag har förstått att vissa nu tycker att det är ”Europas” (eller till och med ”Sveriges”) fel att Alans pappa valde båtvägen till Grekland från Turkiet tillsammans med sin son. Varför kunde de inte ta flyget direkt till Arlanda?

  Populism” är att utan tanke på konsekvenserna utlova permanenta uppehållstillstånd åt alla som överlever resan hit, vältra över ansvaret på kommunerna vars politiker sliter sitt hår och skylla dödsfallen på meningsmotståndare. Det ger godhetsstämpel och pluspoäng i vida kretsar.

 2. 2

  Asp said,

  Att spela på människors känslor är en väl beprövad taktik. Jag har noterat att Aftonbladet etc kör stenhårt med bilder på barn för att få folk att reagera med ryggmärgen. Jag tycker absolut att man ska känna empati med andra människor och hjälpa dem om man kan, men när media kör med den här stilen, så ägnar man sig åt en form av manipulation. Å andra sidan är det ju så här sensationsmedia beter sig i största allmänhet.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: