Svarta är inte de enda som drabbas av hat

Rasism handlar om att se ned på eller angripa någon på grund av dennes grupptillhörighet. Det behövs ingen särskild hierarki eller maktpyramid för den definitionen. När etniska svenskar, liksom människor av annat ursprung, utsätts för rasism och rasistiskt motiverade brott bör det benämnas som just det. Något annat är ett svek mot offren, skriver Ivar Arpi i Svd. Han har skrivit mycket klokt, och här är ytterligare en klok artikel av honom.
http://www.svd.se/aven-vita-drabbas-av-hat/om/ledare

Då en svensk kvinna blir våldtagen av asylsökande eller då IKEA-mördarens motiv var att offren såg svenska ut, återges det inte i nyhetsrapporteringen. I andra fall uppmärksammas rasistiskt brott rejält. Som då Trollhättemördaren dödade skolbarn på grund av deras hudfärg.

Att man väljer att inte rapportera då offren är av svensk etnicitet är väl att man inte vill spä på fördomar om mörka personer eller asylsökande. Eller att man är rädd för att bli kallad rasist.

Men i så fall polariseras ju både debatten och samhället! Man menar ju i sann PK-anda att rasism inte kan drabba etniska svenskar, eller majoritetsbefolkningar. Eftersom vita anses överordnade i den rasistiska världsbilden kan de inte drabbas av rasism. Men vilken skillnad gör det för ett offer för en rasistisk attack om man tillhör en grupp som anses överordnad? Många journalister anser dock att enbart underordnade kan drabbas av hatbrott. Det vill säga kvinnor, icke-vita invandrare, homosexuella och funktionshindrade. Och underordnade kan aldrig vara förövare utan enbart offer.

Men just FÖR att jag blir upprörd över rasism riktad mot vita och själv har stött på det så blir jag arg när svarta utsätts. Jag vill då inte att de ska behöva ta samma skit som vita får ta! Eller någon annan skit heller!
Och jag är nämligen så naiv att jag tror gott om de flesta. Sedan att det finns ett fåtal idioter som förstör för alla andra, det är ett kapitel i sig. Men offren bör inte svikas. Oavsett om de är svarta eller vita. Eller något annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: