Ökad invandring gör att personnumren inte räcker till

Skatteverket har tvingats skapa påhittade födelsedagar för över 2 500 individer. Orsaken: Personnumren är slut.

– Vi avråder andra länder från att införa ett sådant system som vi har i Sverige, säger Ingegerd Widell, på Skatteverket.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/personnumren-ar-slut-tusentals-far-fel-fodelsedag/

Haha, jag har ogillat detta storebror-ser-dig-systemet sedan 80-talet! Äntligen kanske vi blir av med ETT övervakningssystem!!!
Få saker är så svenska som personnummer. Systemet infördes 1947. Det var då ett av de första i världen som omfattade ett lands hela befolkning. Det skulle så klart vara Sverige till det, här ska man kolla alla och alla ska vara lika! Fast det har ju protesterats mot allt möjligt genom åren. Som att man kan se var i Sverige man är född, och till och med om man var invandrad hit. Så kan man ju utläsa könet i personnumret, vilket har krånglat till det för de som vill byta kön.

Problemet har inte uppstått på de nyfödda, det finns 500 personnummer för varje dag, och det föds inte 500 ungar om dagen. Men invandrare som är födda på 50-och 60-talet har problem med att få ett personnummer som stämmer in med deras födelsedatum. Ett 15-tal dagar är överrepresenterade eftersom folkbokföringen inte funkar så bra i vissa länder, eller den ser till och med annorlunda ut.
Kan bli problem då man ska fastställa när folk får köra bil eller köpa ut sprit i Sverige.

Varför inte bara ge folk ett slumpmässigt nummer som i andra länder? Det funkar u ju med ålderskontroll i andra länder utan personnummer. Men det är för dyrt att införa i Sverige.

Tja, vi får väl lägga pengar på det som vi verkligen SKA göra här. Nämligen att se till så att du har rätt ålder och är du. Det finns ju annat vi kan dra in på – eller?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: