Utmanande tankar om rasism

I Sverige gäller det att uttrycka sig rätt. Iallfall om du är vit. Och i synnerhet om du dessutom är en heterosexuell man. Annars riskerar du att stämplas som rasist.

Denna inställning är ett problem. På så sätt omintetgörs alla samtal och medborgarna fråntas ansvaret om sin egen attityd till de rasifierade. Till och med ett välkomnande eller en bra, inkluderande inställning kan anses rasistisk eftersom det är ett krav på inordning och underordning.
http://www.svd.se/sanningar-och-myter-om-rasismen-i-sverige/om/bokvaren-2016

Detta skriver rabbinen och författaren Dan Korn i boken Rasister det är vi allihopa. Han skriver att idag finns det i princip bara två sidor. Rasiter som berättar om allt hemskt som invandrare gör och antirasister som berättar om allt hemskt som rasisterna gör. Både rasism och antirasism existerar och det viktiga är kanske inte att fördela skuld och oskuld som något medfött utan att försöka motverka rasismen. Detta kan vi hoppas på att även antirasister tar till sig.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    […] har jag införskaffa boken av rabbinen Dan Korn, som jag skrivit om in ett tidigare inlägg. Utmanande tankar om rasism Ska bli intressant att läsa en bok av någon som själv är ”rasifierad” och som […]


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: