Att tysta skriket

Den engelske journalisten Johann Haris har skrivit boken Att tysta skriket: början och slutet på kriget mot narkotikan. Nu kommer den på svenska. Boken berättar om hur kriget mot narkotika uppstod – och misslyckades!
”Förra året proklamerade president Obama att det är dags att avsluta kriget. ”It’s been very unproductive.” Marijuana legaliseras i fler och fler av USA:s delstater. Portugal har avkriminaliserat användningen av förbjudna substanser och erbjuder missbrukarna vård i stället för att slänga dem i fängelse.

Det mest radikala exemplet är Uruguay. Landet har legaliserat drogerna och överlämnat hanteringen till dem som skötte dem från början och som borde ha fått fortsätta att sköta dem: apotekarna.

Droger är bara ett annat namn för läkemedel. Och alla läkemedel kan vara giftiga eller farliga vid fel användning eller på grund av föroreningar. Droger är en fråga för farmaceuter, inte för poliser.

Men även om kriget är förlorat, är det tyvärr inte slut. Allt för många har allt för mycket att förlora på en fred: läkare, politiker, rättsväsende, maffian. Och avvikande åsikter förföljs.

Den engelske professorn David Nutt fick sparken 2009 för att han i sin forskning bevisade att alkoholen är den farligaste drogen medan många andra vars användning kan ge långa fängelsestraff är helt ofarliga.

Den svenska forskaren Ted Goldbergs välgrundade debattbok Legalisera narkotika? som förespråkar en reform av den svenska narkotikapolitiken förtegs helt när den utkom 2011.”
Detta skriver Carl Michael Edenborg i Aftonbladet då han berättar om Haris’ bok.
http://www.aftonbladet.se/kultur/article22675535.ab

Han tar också upp att opinionen har svängt. Johann Haris har inte alls fått samma öde som Nutt och Goldberg. Han är ärlig med att berätta om egna erfarenheter och andras. Han gör källstudier. Inte heller ger han drogerna skulden till missbruk och anser på ett mycket välskrivet sätt att droger bör säljas reglerat, att försäljning ska ske av droghandlare och inte maffia. Förbudet och de som vill upprätthålla förbudet är mördare.

Det är skönt att tiderna tycks förändras. Jag hoppas verkligen att få tillfälle att läsa boken då den kommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: