Att vara rädd för våld och att vara rädd för att bli anmäld

Var fjärde lärare uppger att hen har utsatts för hot, våld eller trakasserier i sitt yrke, enligt Lärarnas Riksförbund. Det är en ofattbart hög siffra för ett civiliserat land. Men här kommer grädden på svartmoset: samtidigt som våldet mot lärare ökar uppger nästan 40 procent att de har hotats med anmälningar av elever och föräldrar.

Att både vara rädd för våld – och rädd för att bli anmäld. Vilken tillvaro!

http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/krankthetskulturen-hotar-hela-skolan/

Detta skriver Ann-Charlotte Marteus i Expressen

Ja, detta är ETT av många skäl till varför jag hellre skulle ta livet av mig än att jobba i skolan.Elever och föräldrar har nämligen ett gigantiskt maktövertag gentemot lärare. Dels kan de hota med att byta skola. Dels kan de kränkanmäla till Skolinspektionen. Det är busenkelt, bara att gå in på skolinspektionen.se och fylla i ett formulär.
Skolinspektionens barn- och elevombud, BEO, har till uppgift att rikta kritik mot skolor, samt kräva skadestånd, när en elev anses ha kränkts. BEO har en liten broschyr på Skolinspektionens sajt, där kränkningar nämns 29 gånger. Till slut blir jag yr av detta märkliga ord. Vad betyder ”kränkt” egentligen? Hur mäter man det, hur bevisar eller motbevisar man en kränkning? Vi har ju fått lära oss – redan i skolan – att om man känner sig kränkt så ÄR man det!

En lärare var tvungen att ta tag i en elevs handled för att eleven inte skulle skadas eller skada. BEO fastslog att ”läraren borde ha tillrättavisat eleven utan att använda våld.” Eleven blev sålunda kränkt, enligt BEO, och borde få skadestånd från skolan. En elev kan alltså förstöra en lektion och sedan få ursäkt och skadestånd. Och lärare förväntas ägna all tid åt milda böner i stället för att snabbt försöka få ordning så att undervisningen kan fortsätta.

Undervisning, det som är skolans uppdrag, ni vet.

Tre av fyra lärare funderar på att sluta. Är det så vi ska ha det i världens mest lättkränkta land?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: