Tror ni att hon ljuger?

Mădălina Ion, 28, hoppades tjäna ihop pengar till barnen.
Hon lämnade familjen i Rumänien – och kastades rätt in i en mardröm.
– Min släkting lade beslag på allt jag tiggde ihop, säger hon.
http://tiggarslavarna.story.aftonbladet.se/chapter/madalina-ion/

En släkting till henne hade varit i Sverige och sagt att hon kunde tjäna pengar där. Ileana, son släktingen heter tar med Mădălina till Linköping. Ileana har lovat att de ska sova i en lägenhet eller åtminstone en husvagn. I stället hamnar de utomhus, under en stor bil- och järnvägsbro. Den första dagen lämnar Ileana och hennes manligen vän av Mădălina utanför en ICA-butik.Klockan sju på kvällen kommer Ileana och mannen och hämtar henne.
– Hon tar min tiggarmugg och tömmer den på alla pengar som jag har tjänat, säger Mădălina.
Mădălina protesterar, men släktingen säger att hon först måste betala henne 3 000 kronor, det dubbla för lånet till bussresan. Hon måste också betala hyra för tiggarplatsen. Och för sovplatsen utomhus under bron. Och bränsle till bilen. Flera tusen kronor i månaden.
– Det fanns ingen chans att betala allt detta. Det var då jag förstod att jag hade lurats till Sverige och att jag inte skulle få behålla en krona av vad jag tjänat, säger Mădălina Ion.
Varje dag sitter hon ensam utanför den lilla Ica-butiken. Varje kväll tar Ileana alla pengar hon fått. Ofta skäller hon på Mădălina.
– Det här är alldeles för lite! Du måste tjäna mer!
Madalina har inte en krona över till att köpa mat. På kvällarna äter Ileana och de andra männen utan att dela med sig.

En annan rumänsk kvinna får höra talas om detta och hjälper Mădălina till Norrköping och hittar en tiggarplats som ännu är ledig till henne. Där fåhr hon behålla sina pengar själv. Men lugnet varar inte länge. Män Mădălina inte känner, som tillhör en ny grupp av romer, dyker upp utanför Ica-butiken vid olika tider på dygnet. De hävdar att tiggarplatsen är deras och kräver Mădălina på hyra: 2 500 kronor i månaden.
När Mădălina säger att hon inte tänker betala blir männen hotfulla.
– Du måste lämna platsen! Du ska bort!

Hon vägrar och blir misshandlad av männen. Hon får dock hjälp och anmäler detta till polisen. Men flera gånger då hon sitter och tigger kommer andra och försöker köra bort henne med motivationen att det är deras tiggarplats och att hon måste betala dem, annars kommer de att skada både henne och hennes barn. Hon får till och med ett knivjack i vänsterhanden!

Hon får inga andra jobb vare sig i Rumänien eller Sverige, och varenda gång hon är i Rumänien fasar hon för att åka tillbaka till Sverige.

Någon som fortfarande tror på att tiggeriet inte är organiserat eller att de inte behandlas som slavar eller att det inte är konkurrens om platser de tigger på? Hur kan man förbjuda folk att köpa sex och ändå acceptera detta?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: