Storfavoriten och publikfavoriten höll!

Så var semifinal 1 av ESC i Stockholm 2016 avklarad.

Det började med Finland, vars låt gav Kizunguzungu-vibbar. Det höll inte.

Grekland höll inte heller. Trots rap, fuldans och nakenchock och budskap om en bättre värld.

Moldaviens operasångerska kunde ha gjort en bättre sånginsats. Dansaren som var utklädd till en astronaut i folie gick inte heller hem. Då hjälpte det inte att det var en bra låt.

Ungraren gick däremot vidare till lördagens final. Trots trasiga jeans. Kanske var det visslandet i låten som gick hem.

Även kroatiskans tält till klänning med grenmönster och några slags rosetter  kommer vi att få se på lördag igen.

Nederländerna sjöng om att chilla och sakta ner. I golvet kunde en klocka som går baklänges ses. 70-talsvibbar och paus i låten gick hem. (Leve rökat!)

Även Armenien tycktes anropa rymden. Bip, bip, bip . Och snygga kopior av sig själv. Men konstig baddräkt med mantel såg hon ut att ha på sig. Det funkade.

San Marino lät som Leonard Cohen. Det gick inte hem i Europa.

Ryssen blev inte utbuad vad jag kunde höra. Och vilken teknik i numret! Toppenlåt dessutom. Denna storfavorit höll.

Tjeckien är i final för första gången nånsin! Jättekul! Balladen är bra, men det kändes lite mesigt efter Rysslands fantastiska nummer.

Cypern bjöd på hårdrock, piercingar och galler. Eftersom detta enligt mig är tävlingens bästa hårdrockslåt så är det rätt att den är i final.

Österrike har en riktig schlagerlåt som till och med sjungs på franska. Precis som i fallet med Nederländerna så doftar det 70-tal och hippie. Allt från hennes klänning till blommorna och regnbågen i bakgrunden. Denna publikfavorit är i final. Pinglan gillar skarpt!

Estland hade kvällens andra nakenchock i inledningsfilmen. Då sångaren sjöng verkade det som om han kom in i HELT fel tonart. Men trolla med kort kunde han. Det hjälpte inte.

Azerbajdzjan tävlade med en låt som först skrevs till svenska Mello. Där ratades den – och tjo, den vann i Azerbajdzjan!. Numret gick i guld och det tyckte Europa att det var guld.

Även Montenegro bjöd på hårdrock. Låten är som sagt sämre en Cyperns, vilket även Europa ansåg, även on typerna som framförde var mindre läskiga.

Isländskan verkade ha klätt ut sig till indian med alla dessa fransar. Rök såg ut att komma från bröstet i effektbilderna i bakgrunden. Måns Zelmerlöw goes Loreen. Det funkande inte.

Bosnien – Hercegovina tävlade med en låt om flyktingkrisen. Detta symboliserades av taggtråd på scenen. Även om låten är fin så får vi inte se den igen i denna tävling.

Däremot får vi se Malta på lördag. Låten börjar med att vi ser ett ansikte i golvet. Så handlade låten om att gå på vatten också.

Pausnumret som också tillägnades världens 60 miljoner flyktingar var SKITBRA! Vilken precision från dansarna! Och ljussättningen! Grymt!

På torsdag är jag upptagen med annat, så någon jätterapport kan det inte bli. Men någon mindre reflektion kommer på fredag.

 

Ha det!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: