Lever Federico Moreno som han lär? Jag hoppas det!

Federico Moreno skriver så klokt och riktigt i Aftonbladet att journalistik är att belysa och inte att tycka. Många av oss, inklusive jag själv, är av uppfattningen att journalister är vänstermänniskor som har en egen agenda. Men det är inte hela sanningen, Moreno betonar att man är noga med att få med olika perspektiv. Och jag HAR sett många undantag, vilket jag har skrivit om under åren även på denna blogg.

http://www.expressen.se/kvp/kronikorer/federico-moreno/att-gora-journalistik-ar-att-belysa–inte-tycka/

Det finns ju även de som menar att journalister är högermänniskor som går polisens ärenden och stigmatiserar invandrartäta förorter. Men enligt Pinglan bidrar även vänsterjournalisterna till detta genom att hela tiden tala om vilka eländiga liv invandrarna i Sverige lever. Vilket inte heller alltid är sant.

Att göra journalistik är inte att tycka. Det är att belysa och ge olika perspektiv av samhället, fenomen, invånare, händelser. Att söka upp sådant vi uppmärksammat men ännu inte riktigt vet, och undersöka det, skriver Moreno helt riktigt.

Jag hoppas att det är så han själv arbetar. Skulle alla journalister jobba på det sättet skulle jag ha bra mycket större förtroende för dem. Oavsett om de är höger eller vänster.

Ty det viktigaste är att objektivt rapportera vad folk säger. Gör man inte det så är man nära de hatsidor som ger en ensidig bild av hur samhället ser ut. Också det oavsett politisk åskådning. För, som Moreno skriver, inget samhälle i historien där bara en typ av världsbild ryms har varit särskilt trevligt att leva i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: