Nej, vi tjänar inte på att bli fler

Nyliberal politik lagt grunden till ökande främlingsfientlighet och rasism, menar Stefan Schedin, universitetslektor i sociologi och aktiv i Vänsterpartiet.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22854517.ab

Han egentligen självklart men måste upprepas. Alla vinner på att befolkningen växer. Förföljda och hotade får skydd och trygghet. Vi blir fler som bygger samhället, skriver debattören.

Det senaste årets flyktinginvandring till Sverige har utmålats som en stor kris, ledande till ”systemkollaps”. Den absurda frågan om hur mycket invandring Sverige egentligen ”tål” har ställts gång på gång.

Hur uppstod idéen om människor som en börda för ett samhälle? undrar han. I stället menar han på att alla vinner på att befolkningen växer!!

Hur menar han där??? Inrikes eller globalt? Vinner vi på att vi blir så många fler i Sverige, så måste det ju vara en tragedi för de länder som folk kommer från. Vinner vi globalt på att föröka oss så är ju uppenbarligen inte miljöförstöring ett problem på denna planet!

Vidare skriver han att ju fler som utbildar sig och har arbete med goda löner och bra bostäder till rimlig hyra, desto bättre för oss alla.
Har han inte läst någon ekonomi? Idag går många akademiker arbetslösa. Eftersom – just fler är utbildade! Och lönerna dumpas för de som har jobb – eftersom de just har ett jobb och bör vara tacksamma för det.

Bostäder till rimlig hyra om vi är många? Ja, hur billigt är boendet i våra storstäder? Just för att många vill bo och arbeta där så är det en insats på över två miljoner på minsta etta i Stockholm. Vi är – just det – många som bor här.

Men om man inser detta så intar man tydligen en position som förespråkar ett ”vi och dom”-tänk, stängda gränser och exkludering.

Självklart ökar stödet till SD om bostadsbristen och arbetslösheten ökar för att vi redan är för många nu. Och vad som än sägs – jag var emot invandring och barnalstring på 90-talet också. Jag har alltid varit det. Jag föddes på 60-talet och har under hela min livstid upplevt dåliga och mindre dåliga tider.

Att jag är barnfri är det bästa beslut jag har tagit i hela mitt liv! Vi bor i ett land med arbetslöshet och bostadsbrist. Svenskar i denna situation blir många gånger nynazister, invandrare med muslimsk bakgrund ansluter sig till IS och smäller av bomber i Europa, trots att vi inte förklarat krig mot dem. Och blir det likadant hör som där, vart ska de fly då??

Det är inte bara folk i Syrien som behöver fred. Vi behöver det också. Och så länge som det inte finns resurser till att försörja alla på denna planet så bör vi nog snarare sluta knulla än att komma med floskler om hur mycket samhällen vinner på fler människor.

5 svar so far »

 1. 1

  thomask69 said,

  Det är med blandade känslor jag läser din text. Jag tror du skulle uppskatta ”Det Goda Trollet”. Den dryper av anorlunda optimism, något jag tror du behöver.
  Sök på Google.

  • 2

   Pinglan said,

   Är det en fantasy-bok?

   • 3

    thomask69 said,

    Tja. Blandning av en möjlig framtid och förhoppning om en positiv utveckling. Mest är den gjord för att få människor att tänka i nya banor.
    Sverige behöver bredda åsiktskorridoren.

   • 4

    Pinglan said,

    Absolut! Du har så rätt! Och just därför är det intressant att du läser min blogg med blandade känslor. Det är just det jag vill väcka hos folk, detta att allt inte bara är svart eller vitt. Utan svart och vitt.

 2. 5

  thomask69 said,

  Jag, likt Tommy i min bok, fick en liten tankeställare om livets skörhet. Jag vill, precis som du, sprida mina tankar och idéer. ”Det Goda Trollet” är bara början på något större. Jag vet bara inte vad, inte än.
  Låter lite flummigt kanske?


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: