Vår välfärd kommer att gå åt helsicke!

Socialförsäkringsministern vill lägga ett större kostnadsansvar för sjukfrånvaron på arbetsgivaren. Det kommer att göra det svårare för människor som varit sjuka att få jobb, skriver Hanne Kjöller.

http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-krokben-for-sjuka/

Precis som med a-kassan kan man då tidsbegränsa sjukförsäkringen. Och egentligen är det ju samma sak med sjukförsäkringen som med a-kassan. För visst är det märkligt att den retorik från rödgrönt håll som används för just sjukförsäkringen är så inkonsekvent. Samma argument skulle med lätthet kunna översättas till arbetslöshetsförsäkringen. Man skulle även där kunna tala om stupstock, att den som är arbetslös inte blir mindre arbetslös av att bli utförsäkrad. Sant eller inte, spelar mindre roll. I en svartvit värld finns ingen plats för nyanser. Inte heller för eget ansvar. Såvida man inte är arbetsgivare vill säga, som Hanne Kjöller skriver.

Idag är det din chef som är ansvarig för att du blir sjuk. Oavsett om du har reumatism eller krockar med bilen. Och redan nu är det kontraproduktivt. Personer med sjukdomar eller funktionshinder som redan har svårt att få arbete kommer framöver att få det ännu svårare. Och vem vill ta risken att anställa en nykter alkoholist om arbetsgivaren i ett senare skede görs både moraliskt och ekonomiskt ansvarig för att Jeppe eventuellt återvänder till flaskan?

Inte undra på att storebrorsmentaliteten råder och arbetsgivarna kollar allt från brottsregister till Facebook. Självklart undersöker de om du lider av bröstcancer eller psykisk ohälsa.

Och detta i tider när det inte finns  jobb nog och både höger och vänster är positiva till medborgarlön!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article23030861.ab

Hur nu det ska gå till? Välfärden håller på att urholkas totalt, och det svenska folkhemmet är en saga blott.

Vad kommer att hända den dag då skatterna ökar utan att det ger förbättringar utan snarare försämringar? Då är demokratin verkligen i fara, tror jag. Man behöver bara se på vad som hände i Tyskland under 30-talet. Idag ökar främlingsfientlighet och det är inte konstigt, eftersom det krävs på ett annat sätt att man ska passa in för att ha en chans i dagens samhälle. Vi är på tillbakagång, helt klart.

De närmaste åren kommer dagens flyktingpolitik ge utslag i budgeten. Och den dag folk inte får jobb och äldre och funktionshindrade inte får den hjälp de har rätt till så KOMMER det att bli liv i luckan, kanske rena rama inbördeskriget. Tjosan, flyktingar, vart flyr ni då?

Ökar skattetrycket kommer även skattesmitandet att öka. Vilket både är förståeligt och försämrar landets ekonomi ytterligare.

Vi ser dessutom hur den organiserade brottsligheten blir allt skickligare på att mjölka välfärdssystemen. I veckan slog Ekobrottsmyndigheten larm om ”målvakter” som flygs in från fattiga EU-länder för att dränera allt från leverantörer till a-kassa och staten.

Politikerna har därför en svår balansgång framför sig. De måste höja skatten, men inte så mycket att det slår mot jobben och leder till en skatterevolt. Och de måste hjälpa de nyanlända att komma på fötter, men inte på ett sätt som sticker för mycket i ögonen på andra grupper, skriver Anna Dahlberg.

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nar-valfarden-knaar-och-skatterna-hojs/

Folk kommer inte vara villiga att betala avgifter två gånger. Men det känns som om att allt går åt helsicke och vi kan bara se på.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: