Enligt detta resonemang är det ju rasismen mot vita som är strukturell!

Dana Pourkomeylian, socialliberal samhällsdebattör och juridikstuderande tar upp den senaste tidens  diskussioner om Black Lives Matter, en rörelse som syftar till att uppmärksamma polisbrutalitet och orättvisa i det amerikanska rättsväsendet gentemot afro-amerikaner, har det hörts röster som menar att BLM själva gör sig skyldiga till rasism. De som är av denna åsikt kan tydligen inte skillnaden mellan rasism, diskriminering och fördom, enligt Pourkomeylian.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article23192195.ab

Att påstå att det finns rasism mot vita är inte nytt, då man vill ta bort ord som ”vitlök” och ”svenne”, skriver hon vidare. Underförstått, det går inte att jämföra med vissa ord på mörka personer och bakverk. Vilket också jag håller med om. Som vit får jag ta mer skit än vad man kallar mat.

Pourkomeylian förklarar skillnaden mellan fördomar och rasism:

Fördomar är en irrationell känsla av ogillande mot en person eller en grupp, vanligtvis baserat på stereotyper. Diskriminering är det som händer när fördomar blir handlingar. Ordet beskriver det som händer när en person nekar en annan person jobb på grund av typ ras eller religiös övertygelse. Du kan själv diskriminera valfri person eller grupp, om du har makt över personen i fråga. Vita kan diskriminera svarta, och svarta kan diskriminera vita om den ena, till exempel, intervjuar den andra som arbetssökande.

Rasism däremot, beskriver diskriminerande strukturer som är institutionaliserade och ses som ”normala” i en hel kultur. Det baserar sig på den ideologiska övertygelsen om att en ”ras” på något sätt är bättre än en annan ”ras”. Det är inte en enskild person som diskriminerar, utan en hel befolkning agerar inom strukturer som gör det svårt att inte diskriminera. Fenomenet “rasism” finns således i den vita, västerländska, kulturen gentemot svarta men inte tvärtom.

 

Jaha, så en hel befolkning diskriminerar alltså svarta i Sverige? Det är alltså lagligt att göra det? Knappast, va? Tvärtom, de behandlas ju snarare bättre av systemet än vita – just för att de har så kallade diskrimineringsgrunder och är i minoritet! På så sätt förekommer det väl snarare strukturell rasism mot vita! Media talar ofta om hat som svarta utsätts för, men då vita utsätts väljer man ofta att tiga. Polisen mörkar vilka som ofredar och begår brott. Politiker gör ner svensk kultur. Detta kommer uppifrån.

Sedan är det ju, som Dana Pourkomeylian skriver, vanligt med fördomar och diskriminering från båda sidor, tyvärr, men detta är inget som staten eller ens majoriteten av folket stöder heller Och skulle det nu vara  strukturer som skulle göra en ras bättre än en annan, och det därigenom är svårt att inte diskriminera – ja, då är ju BÅDE svarta och vita offer för detta!

Och hur Dana Pourkomeylian kan få det till att enligt SD:s sätt att se på saker och ting så skulle medborgarrättsrörelser vara rasistiska eftersom de reagerar på strukturer, det är mig en gåta. I så fall är det väl antirasism i högsta grad att påstå att systemet här är fel eftersom det är mer tillåtande att diskriminera vita än svarta!

Det finns förresten inget som heter omvänd rasism. All rasism är rasism, och  varken vita eller svarta ska behöva ta sådan skit!

Kram till alla vettiga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: