Politiskt korrekta är inte så smarta

Nu för tiden tycks nästan alla vara för svenska värderingar. Kvinnofrid, tolerans, att göra rätt för sig och frihet betonas. Liksom att skaka hand. Udden är uppenbarligen mot de som har ”osvenska” värderingar, läs vissa invandrargrupper med icke-västerländsk bakgrund.

En viss svensk värdering framhålls dock sällan, nämligen politisk korrekthet (PK). Möjligen är den det svenskaste av allt, på gott och ont.

PK handlar om att undgå uttryck som kan uppfattas som att negativt särskilja människor utifrån kön och etnicitet. PK innebär ett instämmande i åsikterna hos det för tillfället ledande kulturskiktet i frågor som rör politik och samhälle. Konformism och försiktighet är viktigt. Man bör inte avvika.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article23208778.ab

Detta skriver Mats Alvesson, professor vid Lunds universitet i Aftonbladet. Han menar också att politisk korrekthet hindrar den öppna debatten och problemmedvetenheten. Rasism blir en fråga om vad man kallar glassar och jämställdhet blir en fråga om vilka som blir föremål för inbördes beundran.

Om PK drivs för långt slår det över i hyckleri och funktionell dumhet. Hyckleri innebär att man säger sådant som man egentligen inte tror på. Funktionell dumhet innebär att man köper påståenden som låter bra men som vid reflektion inte håller måttet, skriver han. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv, Alvesson är min nya idol!

Tidigare har man förnekat problem med invandring. Men nu har PK-filtret gått sönder där. Många värderingar, som i Sverige anses som PK delas inte av alla flyktingar som kommer. Inte ens vänstern kan längre blunda för hedersmord, bilbränder och mord på asylboenden.  Själv har jag i åratal sagt att vi inte kan ta emot hela världen så länge det inte finns jobb och bostäder. Först nu när det i princip redan är för sent börjar våra politiker att vakna, och själv slipper jag bli kallad rasist av familj, vänner och arbetskamrater bara för att jag vill att folk ska få det bra i vårt land.

Nu bejakar de flesta i stort sett samma ”svenskhet”-dyrkande ståndpunkter som SD och lyckas med konststycket att köra med hyckleri i absolut toppklass: man tar avstånd från och bedriver SD-liknande politik. Och betonar svenska värderingar, vilket tidigare påstods vara förknippad med unken nationalism.

Och i ett samhälle fritt från PK kan det föras en saklig debatt och vara öppen inför de problem som vi står inför. I stället för att hycklande tala om hur toleranta vi måste vara och att de som avviker är några slags högerradikala nazister samtidigt som man själv varken har kunskap eller erfarenhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: