Lyssna och lär – av Norge!

Debatten om heltäckande slöjor förs inte bara i Storbritannien, där den nyvalde borgmästaren, socialdemokraten Sadiq Khan menar att man inte ska behöva tala om för folk vad de ska ha på sig, men att man inom den offentliga sektorn ska kunna se varandra i ögonen. Det har blivit en allt hetare fråga i flera europeiska länder. I Frankrike är det sedan några år tillbaka förbjudet att bära heltäckande slöja. Belgien har gått en liknande väg. I Tyskland har flera kristdemokratiska inrikesministrar på delstatsnivå krävt förbud mot heltäckande slöja. Den tyska regeringen har än så länge avvisat kraven.

http://www.expressen.se/ledare/bawar-ismail/lyssna-pa-norge-i-slojdebatten/

I Norge presenterade nyligen en blocköverskridande parlamentsgrupp förslag på integrationsåtgärder. Det föreslås bland annat ett förbud mot heltäckande slöjor, burka och niqab, för offentligt anställda. Även i Sverige höjs röster för förbud.

Bawar Ismail menar att det inte är något problem i Sverige eftersom man inte träffar på kvinnor i niqab.  Nej, säger Pinglan, man får åka ut till förorterna. Jag har stött på det i Sundbyberg.

Men det finns ändå skäl att problematisera heltäckande slöjor – och framför allt hur tolerant samhället ska vara inför klädesplagg som, ärligt talat, symboliserar unkna kyskhetsideal. Kvinnan bakom plagget ska bära hela sin familjs heder på sina axlar. Medan en helt vanlig slöja, hijab, bara täcker håret är niqabens funktion som sådan att den helt ska avskärma kvinnan från det övriga samhället.

I debatten hörs oftast två röster: ena sidan menar att kvinnor som bär niqab är förtryckta och måste befrias. Den andra sidan vill att Sverige ska vara tolerant, även för sådant majoriteten ogillar eller finner obekvämt.

Givetvis måste kvinnor själva få bestämma hur de vill klä sig. Problemet är just då kvinnor själva inte får bestämma. Och ska verkligen samhället acceptera fullt ut att folk klär sig i plagg som står för förtryck? Vi tillåter ju knappast kläder med nazistsymboler på folk som jobbar offentligt. Och lika lite som jag vill se lärare och läkare i nazistsymboler, lika lite vill jag se dem i niqab.

Det råder religionsfrihet i vårt land, man får klä sig i heltäckande slöja om man tycker att det är viktigt för sin tro. Men det betyder inte att man har rätten att få vilket jobb som helst. De som ser heltäckande slöja som förtryck och de som värnar om tolerans bör kanske därför lyssna på våra norska grannar och finna en kompromiss: inga heltäckande slöjor för offentligt anställda.

 

Verkligen något av det klokaste jag har läst i slöjdebatten! Heder till Bawar Ismail!

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    thomask69 said,

    Mitt i vår tolerans har vi skolplikt vars syfte är att utbilda våra barn i verkligheten. Religion är fantasier påhittade när människor inte visste bättre. Borde det inte vara samhällets skyldighet att hålla vår invånare informerade och utbildade i verkligheten? Annars kan vi lika gärna skrota skolplikt och bidrag till vetenskapen. Sverige behöver verkligen föras in i Framtiden. En framtid utan myter och ”trams”.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: