Hur stor del av skattebetalarnas pengar går åt till rehab i Nederländerna?

I USA är det allt fler delstater som legaliserar marijuana, och i samband med presidentvalet i höst ska ytterligare åtta låta befolkningen rösta om att tillåta drogen. Colorado var först ut med att göra marijuana helt lagligt och delstaten drar nu in hundratals miljoner i skattepengar varje år. Men meningarna om vad det betytt för delstaten går isär.

http://www.svd.se/usa-resan-del-7-colorado-ett-omstritt-knarkparadis/om/svds-usa-resa

Att legalisera marijuana i Colorado har gett både fler arbeten och ner skattepengar till delstaten. Inte heller behöver man som medelålders välbärgad kvinna skämmas för att man använder cannabis.

Det var i samband med presidentvalet 2012 som Coloradoborna röstade för att göra försäljningen av marijuana laglig. I januari 2014 öppnade de första butikerna. Delstaten var först i USA med att tillåta försäljning – tidigare hade det enbart varit tillåtet att sälja marijuana för medicinskt bruk. Trots att de federala lagarna förbjuder cannabis såg president Obama mellan fingrarna, och i Washington började det talas om Colorado som ett experiment. Sedan dess har tre andra delstater helt legaliserat marijuana, medan ytterligare 20 tillåter försäljning på recept. I november i år i samband med presidentvalet ska ytterligare åtta delstater rösta om att legalisera helt eller delvis.

Det finns dock de som säger att för varje dollar som man tjänar på marijuanan så går det tio dollar för att bekämpa marijuanans effekter. Pinglan undrar då hur mycket mer det kostar att rehabilitera folk i Holland för att man tillåter coffeeshops där. Eller låter de andra länder ta kostnaden eftersom det till största delen är turister som röker på?

Då det gäller kriminalitet i Colorado menar en del att den har gått upp, andra att den har gått ner. Precis som i fallet med Nederländerna, om kriminaliteten är hög eller låg där – det beror på vem man frågar.

Själv upplever jag Amsterdam som mycket trevligare och säkrare än Stockholm, så för min del får man gärna legalisera cannabis i Sverige också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: