Motarbetar vi jämställdhet – och i så fall varför?

”Ett problem är att det feministiska arbetet ännu mestadels sköts av kvinnor. Kvinnor som inte nog med att de kämpar för rättvisa och lika möjligheter också kritiseras för att inte kämpa på rätt sätt eller tillräckligt mycket.

Som om mänskliga rättigheter enbart var en kvinnofråga och de patriarkala orättvisorna dessutom måste kryddas med en rejäl dos dåligt samvete”, skriver Jeanette Öhman i Expressen.

Det ligger mycket i det. Men i samma artikel skriver hon att jämställdhet motarbetas och att vi har missförstått det där med att detta med ojämlikhet skulle bero på naturliga eller biologiska orsaker.

http://www.expressen.se/debatt/vi-ar-alla-daliga-feminister/

Men hur kommer det sig då att dessa feminister säger att kvinnor ser saker som inte män ser och att alla män är våldtäktsmän? Kom nu INTE och säg att det beror på uppfostran! De flesta män tycker INTE att det är okej att våldta, uppfostras de i något så är det snarare att ta för sig så att de kan försvara och många gånger försörja de värnlösa kvinnorna. Män fostras väl snarare till att bli kavaljerer, inte kvinnomisshandlare? Och hur kommer det sig att även om kvinnor fostras könsneutralt så väljer de i regel ändå i högre utsträckning att vårda andra än män?

Att bryta mot normen gör ju inte att man hamnar i fängelse eller blir av med jobbet. Hade det varit så hade jag kunnat fatta, men nu är det inte det jag ser.

Så, visst kan man uppfostra, men mycket ligger tyvärr i generna! Det har även forskning visat – och då talar jag inte bara om manliga och kvinnliga egenskaper utan även om att varje individ är unik. En kille gillar bilar, en annan tåg och en tredje hästar. En tjej gillar balett, en annan gillar att hoppa höjd och en tredje att köra moppe. Skulle det bara handla om uppfostran så skulle man alltså ha fostrat tjejen  som gillar mopeder och killen som gillar hästar att välja detta. Och i dessa fall är det väl inte riktigt så. Visst måste kanske en tjej eller en kille komma i kontakt med ett kök för att upptäcka att det är kul att laga mat, men det ligger i den egna personligheten om de tycker att det är kul.

Nu säger kanske någon att man faktiskt uppmuntrar killar och tjejer till att göra olika val. Men det kan ske på många plan. En tjej kan bli motarbetad om hon spelar fotboll för att det inte anses tjejigt nog eller för att hon bör ägna sig åt skolan, men även en kille kan motarbetas för att man tycker att han ska ägna sig åt skolan eller ishockey i stället för fotboll.

Sedan finns ju dilemmat med att män oftare tas på allvar än kvinnor. Verkligen ett sorgligt fakta. I alla fall på de arbetsplatser där det finns fler män. Tyvärr har jag även sett motsatsen på kvinnodominerade arbetsplatser.

Det är därför skådespelaren Sven Melanders frustration över mordhoten på artisten Zara Larsson väger tyngre och sprids mer än då tusentals kvinnor säger samma sak, menar Jeanette Öhman. Själv tror jag det beror på att han tillhör den grupp som det talas om och som anklagas för det ena och andra. Av samma anledning lyssnar även jag själv mer på när En arg blatte, eller Angry Foreigner  som han kallar sig på Youtube, kritiserar invandrarpolitiken än då en sverigedemokrat gör det. Av samma anledning ger PK-människorna svarta människor företräde framför vita när man talar om vilka ord man ska använda om bakverk.

Det är viktigt att ta avstånd från våld och hat och sprida mer kärlek. Men det gäller både för och emot män, kvinnor, invandrare och svenskar.

Peace and love!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: