Även Vänsterpartiet gör som Miljöpartiet

Amineh Kakabaveh bildade långt innan hon kom in i riksdagen en organisation för att bekämpa hederskulturen – Varken hora eller kuvad (Vhek). Både som socialarbetare och aktivist har hon bedrivit ett mycket förtjänstfullt arbete för de kvinnor och flickor som utsätts för denna form av könsförtryck.

Detta har inte vunnit gehör hos Vänsterpartiets ledning. I riksdagsgruppen har hon i stället fått hård kritik. Några av riksdagsledamöterna – främst Rossana Dinamarca och Christina Höj Larsen – har även kritiserat henne öppet i medierna.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article23364903.ab

De menade att hederskultur bara var nys och att om man påstod något annat så var man rasist. I diskussionerna talas stundom om ”respekten för andra folks kulturer” utan att man definierat vad man menar med ”kultur”, Definitionerna är många. ”Respekten för andra folks kulturer” kan dock knappast bestå i att man låter vissa grupper praktisera traditioner från sina ursprungsländer såsom månggifte, tvångs- och barnäktenskap, könsstympning och hedersvåld och därmed ställa sig över svensk lag.

Och det är ju inte kulturer det är fråga om, utan sjuka värderingar. Och enligt Hédi Fried finns det ju inte kulturtypiska värderingar, det skrev jag om tidigare idag, så att respektera kvinnoförtryck i rädsla för att bli kallade rasister, det kan vi ju bara glömma! Vi ska inte respektera det oavsett om det är svenska män eller utländska män som utövar det. Men man kan ju diskutera med folk i stan och med folk i invandrartäta förorter och dra egna slutsatser om var hedersförtrycket är störst…

Ser man på delar av partiledningens uppträdande i ljuset av detta framstår kravet på uteslutning av Amineh Kakabaveh i ömklig dager.

Partiets kvinnokamp tog tidigare särskilt upp invandrade och asylsökande kvinnors situation och utsatthet. Detta tycks nu ha övergivits för kulturrelativistiska argument.

Partiledningen riskerar därmed att hamna i knät på konservativa antifeministiska grupper och islamister. Det är djupt oroväckande för vänsterns framtid att det i Vänsterpartiets ledning finns de som vill utesluta en medlem som själv utsatts för hederskulturen och vigt sitt liv åt att bekämpa den som ett led i sin insats för ett jämlikt och solidariskt samhälle.

Gör man så, då handlar man precis som Miljöpartiet som också ville hålla sig väl med islamister, så pass att de fick höga poster inom partiet. Och vi behöver inte islamism i våra partier. Lika lite som rasism eller konservativ kristendom.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    thomask69 said,

    Respekt mot människor som försöker få andra att blunda för kunskap och vetenskap är något som Boko-Haram sysslar med.

    Okunskap skall utbildas bort, inte respekteras.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: