Legalisera cannabis om ni vill minska problemen!

Johan Norberg har åter skrivit klokt om cannabis.

När Washington och Colorado legaliserade 2012 blev det såklart jätterubriker, men sedan har det varit tyst, menar han. Och varför? Jo, för det hände i princip ingenting efteråt. Bruket har varit stabilt, varken ökat eller minskat.

http://www.metro.se/kolumner/johan-norberg-cannabis-legaliserades-ingenting-hande/EVHphq!f3lXltauMLAow/

Jo, i Colorado använder färre ungdomar cannabis. Sedan det blev legalt minskade ungdomspuffandet från 25 till 21 procent sedan legaliseringen. Delstatens siffra är dessutom lägre än det nationella genomsnittet.

Detta liknar utvecklingen i Europa. Bruket av cannabis har minskat i länder som har minskat straffen eller legaliserat, som Portugal, Storbritannien och Slovakien. Däremot har det faktiskt ökat i länder med fortsatt benhård politik, som Frankrike och Sverige – hos oss har bruket har mer än fördubblats sedan millennieskiftet. Vi tycks också ha större problem med blodiga gängkrig om försäljningen, som också leder till aggressiva revirstrider med polis och ordningsmakt.

Förresten, i Nederländerna är det ju turister som röker på, inte holländare…

”Det har gått kort tid sedan reformerna i USA och det är inte rimligt att dra stora växlar innan vi har sett resultaten över flera år. Men det vi redan vet är intressant och upplyftande. Vi får inte någon explosiv ökning av antalet brukare, utan det främsta som förändras med legaliseringen är att de inte längre sugs in i en kriminell värld med tyngre droger, att intäkterna inte längre går till den organiserade brottsligheten. Utan istället i stor utsträckning till delstaterna i form av skattemedel och att det inte leder till gängkrig”, skriver Johan Norberg.

Kanske något för Sverige att tänka på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: