Om det inte finns några svenska värderingar, så finns väl inte några andra kulturyttringar heller!

En av Förintelsens överlevande, Hédi Fried menar att det inte finns några svenska värderingar, utan att vårt uppförande är kulturyttringar.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/hedi-fried-svenska-varderingar-finns-inte/

Hon skriver också att invandrare ”tar till sig” svensk kultur, medan svenskar ”berikas” av invandrarkulturer.  Som om det ”svenska” är något sämre! Är det inte så att vi ”berikas” av varandra och ”tar till oss” vissa delar?

”Israel är ett bra exempel för integration av ungdomar från världens alla hörn. Gruppsamvaron under militärtjänsten sammansvetsar dem till en enhetlig nation.

Sverige kan också bli en smältdegel, om staten utvecklar de privata ansatserna som i olika lustfyllda aktiviteter sammanför invandrare och svenskar”, skriver hon vidare.

Nu är det lite skillnad ändå. Länder som USA och Israel består typ av invandrare. Men har det alltid varit lyckat då man tänker på saker som indianer och palestinier har fått ta?

Jag tror också på multikulti, blandade samhällen och en värld där vi kan lära av varandra. Men att få saker kastade i ansiktet kan i stället få motsatt effekt. Instängdhet och inskränkta människor. Och om det inte finns några svenska värderingar, hur ska vi då kunna förhålla oss till andra länders värderingar? Enligt detta synsätt så finns det ju inte heller några ”utländska värderingar.”

Rätta mig gärna om jag har fel, eller upplys mig om vad jag har missat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: