Bara i Estland dör det fler än i Sverige

Svenska politiker brukar hålla humanismens flagga högt. (Tänk bort SD här.) Men det finns ett område där mänskligt lidande har mötts med iskyla: narkotikadöden.

I kampen för ett drogfritt samhälle har politiker satsat hårt på preventivt arbete – gott så – men de har ignorerat det lidande och den död som drabbar dem som ändå faller ner i missbruk. Fenomenet är blocköverskridande och av gammalt datum. Redan 1998 fick dåvarande socialministern Margot Wallström (S) frågan om man skulle kunna rucka på denna stenhårda narkotikapolitik i ett skadereducerande syfte. Svaret var ett bestämt nej!

http://www.expressen.se/ledare/ta-hardare-tag-mot-drogdoden-wikstrom/

Redan då var dödligheten bland tunga missbrukare högre i Sverige än i jämförbara länder. Så är det fortfarande. 2014 var EU-snittet 18,3 dödsfall per miljon invånare. I Sverige var siffran 93 dödsfall på miljonen.

Fem gånger fler än EU-snittet dör alltså av droger i Sverige. Bara Estland är värre.

I fjol kritiserades Sverige av FN för sin omänskliga och eftersläntrande politik. FN föreslår sprutbyte, läkemedelsbehandling och Naloxonutdelning. Det sista har Estland börjat med. De är inte nöjda med att fler dör en drogrelaterad död där en någon annan stans.

Naloxon är ett nässprej som skulle kunna rädda liv på narkomaner. Detta, bland annat, ska Socialstyrelsen undersöka i en nationell åtgärdsplan mot drogdöden.

Förhoppningsvis kommer deras undersökningar göra livet bättre för många.

Kram!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: