Rasism? Det beror på vem man frågar!

Metro frågade fem experter inom olika områden om SD var ett rasistiskt parti med anledning av Ebba Bush Thor hävdade att SD inte är ett rasistiskt parti. Vilket hon såklart var tvungen att pudla  eftersom hon fick massiv kritik  både i och utanför KD.

 

http://www.metro.se/nyheter/busch-thor-sd-inte-rasistiskt-parti/Hdzpia!UVL1pXD@Qq7JEDaQEm0MKQ/

Så – vad säger andra?

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet och förlagschef Timbro:

”SD är inte ett rasistiskt parti i den betydelsen att partiprogrammet eller de politiska förslagen skulle vila på en rasistisk ideologi. Det finns mycket få sådana partier i dagens Europa. Sverigedemokraterna bör beskrivas som ett nationalistiskt och populistiskt parti, inte som rasistiskt eller antidemokratiskt. Däremot kompliceras bilden av att även ledande företrädare återkommande gör rasistiska uttalanden.”

Haha, den har jag fått höra då jag har sagt att det finns manshatare inom FI. Inte står det något om att förtrycka män i deras partiprogram, men det är ett parti som drar till sig manshatare. Precis som att SD drar till sig rasister.

Lisa Bjurwald, journalist och författare:

”SD var, är och förblir ett rasistiskt parti. Den nuvarande ledningen anslöt när SD öppet uppvisade nynazistiska sympatier och trots att det nya gardet ytligt sett kastat kängorna har de kvar sin främlingsfientliga agenda – vilket bevisas inte minst av de oräkneliga SD-politiker som får sitta kvar i partiet trots rasistiska kommentarer och utspel.”

Och ändå förekommer det utrensningar av rasister även inom SD! Undrar om någon inom FI skulle kasta ut någon som anser att män är djur och att alla män våldtar. Även om det inte står något om detta i FI:s partiprogram.

Ulla Ekström von Essen, idéhistoriker vid Södertörns högskola:

”Som jag tolkar SD är det ett politiskt-socialt fenomen som med sin retorik och den grundläggande syn på vad en människa och en kultur är lockar till sig sympatisörer i behov av att identifiera sig själva genom vad de INTE är. Det viktiga är att förstå att en sådan retorik i förlängningen kan få förödande konsekvenser för vår gemensamma tillvaro.

Huruvida vi kallar detta fenomen rasism, främlingsfientlig populism eller vi-och-dom-tänkande är som jag ser det mindre viktigt. Det viktiga är att förstå att en politisk grundsyn som ställer grupper mot grupper i ett samhälle som redan plågas och förvirras av brist på dialog är väldigt farligt.”

Exakt! Av samma orsak är även den feminism som ställer kvinnor mot män farlig för demokratin!

Tino Sanandaji, nationalekonom och debattör:

”Min bedömning som enskild medborgare är att SD är ett parti med rasistiska rötter som fortfarande har många rasistiska företrädare, men som numera också har många väljare som inte motiveras av rasism.”

Detta är sant. De flesta som röstar på SD är inte rasister men missnöjda med den invandrarpolitik som förs idag. Man kan bara hoppas att de inte får fler röster nu när även andra partier förstår att den nuvarande politiken är ohållbar.

Jag tror inte heller att de flesta som röstar på FI hatar alla män, många vill bara komma tillrätta med de orättvisor som finns. Att kalla personer som röstar på SD för rasister är sålunda lika fel som att kalla alla som röstar på FI för manshatare.

Men av samma anledning blir det lite tandlöst att säga att feminister inte är manshatare. Det ÄR trots allt lite som att säga att sverigedemokrater inte är rasister, vilket väldigt få av de som säger att feminister inte hatar män skulle säga.

Göran Dahl, professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet:

”Om jag skulle ge ett enkelt svar blir det, utifrån den definition jag och flera forskarkollegor världen runt använder, ja.

Definitionen på fascism utgår ifrån att alla historiska och samtida former av fascism har en gemensam minsta nämnare. Denna är att (1) man är extrem- eller ”ultra”-nationalist. Vidare att (2) man anser att ”Nationen” (en etniskt homogen storhet) är hotad, att den (3) behöver räddas och återvinna sin forna storhet. All fascism innehåller rasism.

Av tre möjliga kriterier uppfyller SD två (2 och 3) med råge. Och ett (1) ligger man väldigt nära.”

Att vara ultranationalist, att anse nationen hotad och att vilja föra nationen till storhet är inte ovanligt i kommunism heller. Tänk Nordkorea eller forna Sovjet.  Självaste Putin idag har väl i dessa betydelser både socialistiska och fascistiska idéer.

Är kommunism också lika med rasism?

Nu är jag rätt kass på forskning, men den har ju också olika infallsvinklar. Det finns forskning (med tillräckligt stora underlag och väl genomförda) som säger att romer är mer kriminella, att gula människor är de smartaste och svarta de dummaste, att det är ditt arv som avgör, att det är din miljö som avgör, etc.

Enligt dessa kriterier är SD fascism, enligt andra kriterier kanske SD skulle vara mer åt vänster.

Som sagt, det beror på vem man frågar och vad den personen har för infallsvinkel och syn från början.

http://www.metro.se/nyheter/ar-sd-ett-rasistiskt-parti-fem-experter-svarar/EVHpie!jUMUEiyjaGpco/

 

 

 

1 Response so far »

  1. 1

    thomask69 said,

    Innan man ens går in i en sådan debatt måste man först vara överens om ordet rasism och dess innebörd.

    Jag anser att rasism är en trsuppfattning inte olik annan religion. Rasister tror att det finns olika raser av människor. Vetenskapligt går det inte att bevisa. Människor skiljer sig mer inom en ”ras” än vad ”raserna” gör mellan varann.

    Så slutsatsen är att alla som tror att det finns olika raser av människor är troende rasister.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: