Föds du vit så förtrycker du icke-vita

Nu har jag nog solat och badat för sista gången detta år. Så nu kan jag inte bli brunare och finare. Det gäller att passa på innan någon knäppskalle kommer på att det är rasism att sola. Den där debatten i våras om spraytan gjorde ju gällande att om vita vill bli mörkare så är de rasister.

Hur groteskt det än kan tyckas låta så finns det de som tycker det! Någon Rebecka tar först upp att det är rasism med Black Face – för att folk målade sig svarta i syfte att förlöjliga – och det på 50-talet! VAD har det med att göra om någon ser upp till Will Smith eller Michelle Obama idag och vill efterlikna på till exempel en maskerad? Rasism att beundra andra? Jag fattar inte! Är jag rasist om jag klär ut mig till Gudrun Schyman eller Justin Bieber också?

http://nouw.com/rtsl/rasister-allihopa-och-jo-spraytan-ar-ca-24136043

Denna Rebecka skriver att det är helt okej att sola om man kan få den färgen naturligt. Att sola är alltså inte rasism, spraytan är rasism. Är man vit ska man vara vit i alla fall på vintern. Undrar om jag är rasist om jag pressar mig till att i princip se brunhyad ut? Vilket jag gör. Och alltid har gjort. Eftersom jag redan under mina barndom på 60- och 70-talet fick veta vilken hemsk människa jag var – för att jag var född vit! Det hände till och med att jag ljög och sade att jag var jude eller zigenare (ordet var inte så laddat då, även om också jag lärde mig genom Katitzi-böckerna  – mycket bra böcker, btw. – att det heter rom) – och på så sätt fick ta MINDRE skit för att jag var den jag var!

Är svarta som bleker sin hy, krämar eller sprayar den vit också rasister? Eller är de offer för det hemska vita förtrycket? Antagligen det senare. I detta land är det skillnad på folk och folk, nämligen. Vissa människor får man absolut inte kritisera, andra måste hela tiden tänka på vad de säger och gör, och egentligen spelar det ingen roll, de gör ändå fel hur de än gör – för att de är vita!

Svarta säger att de blir trötta på vita rasister och vita över huvud taget.  Jag kan säga som vit att jag tycker det är jävligt jobbigt att hela tiden tänka på vad vi säger, vad vi gör och till vem och var vi säger och gör saker. Det är tröttande att hela tiden veta och hålla reda på vilka begrepp som är kränkande och vilka som inte är det. Som exempel behöver jag inte gå längre än till kommentarsfältet på denna Rebeckas blogg där någon råkar skriva ”mörkhyad”. Denne kille får minsann veta att det heter ”svart” eller ”rasifierad”. Vafan, rasifierade ser ju olika ut, och mörkhyade är ju sällan svarta, snarare bruna. Han får också veta att vita är rasister om de säger att man inte ser färg. Det ska man göra, och man ska fatta att vita är onda och svarta är förtryckta. Dessutom så existerar det ingen rasism mot vita!

Det mest skrämmande som denna Rebecka skriver är att ”vår vita hudfärg förtrycker svartas hudfärg på en strukturell nivå”! Jo, ni läste rätt! Vi som är vita är rasister för att vi har fötts vita! Jag blir mörkrädd när jag läser sådant, det är det som ÄR nazism för mig. Hitler hatade judar och romer för att de var födda judar och romer.

Det är möjligt att detta betyder något annat, men, det är så jag tolkar det.

Då folk kommenterar hur fånigt det är att svarta gråter över detta så får de till svar att vita inte har tolkningsföreträde! Svarta bleker sig för att få jobb, men, vad fan, jag har svårt att få jobb som naturligt vit! Arbetsmarknaden är svår för alla, och om svarta har svårt att få jobb med lockigt hår och då rakpermanentar, varför krullar då vitingar håret? Om nu rakt hår ger lättare jobb…

Och apropå tolkningsföreträde – skulle inte en svart människa kunna ha åsikter om att jag som vit är trött på att försöka göra rätt hela tiden för att inte bli ansedd som rasist? Bara för att de inte är vita. Jag köper inte det argumentet heller.

En man som antyder detta blir kallad för äckligt as. Är denna Rebecka en manshatande feminist eftersom hon tycker det är okej att kalla folk för äckliga as men att det är hemskt att spraya sig brun?

En annan man säger att han anser att det finns både svart och vit rasism, vilket ju faktiskt är sant. Då vill Rebecka spy!

EN rasistisk kommentar läste jag. Denna person vill Rebecka skjuta! Kan hon inte göra ner puckot med sakliga argument?

Då någon säger sig själv vara blatte och retar sig på de som hatar Rebecka och att han aldrig skulle säga ”negerboll” – då får HAN hör att han inte är svart även om han är utlänning – och därmed inte har tolkningsföreträde! Dessutom skriver han ut ”n-ordet”!

Vilket tolkningsföreträde har du, Rebecka?

Ibland blir jag jävligt trött på det goda hatet…

 

Annonser

3 svar so far »

 1. 1

  thomask69 said,

  Den dagen vi kan se att vi alla är människor, den dagen försvinner ”rasismen”.

  Det finns saker som är svårt att ändra. Vårt DNA är unikt för just oss och det styr hur vi ser ut.

  Men vi kan ändra hur vi ser andra. Om vi släpper våra förutfattade meningar när vi ser en okänd människa så inser vi att vi inte vet något om denna främling.

  Vårt utseende är svårt att ändra. Men vår hjärna och våra tankar kan vi påverka.

  En vit vicepresident i ett Afrikanskt land fick frågan om han inte tyckte det var konstigt att vara just vit vicepresident. Han svarade…
  ”Nej. USA har också en.”

  • 2

   Pinglan said,

   Exakt! Jag håller med dig till fullo. Men – det är just detta jag reagerar mot. Att vita är rasister på grund av hur de ser ut, inte på grund av deras eventuella åsikter om att vissa är mer värda än andra.
   Som du skriver, våra åsikter kan vi styra. Även om de också grundar sig på erfarenheter och på så sätt mixtrar med vår hjärna.

   • 3

    thomask69 said,

    Jane Elliot är en person att lyssna på. Hon levde i USA när det fortfarande var öppet rasistiskt. Nu är rasismen i USA lite mer dold. Fast det kanske Trump kommer ändra på. Ush!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: