Jag kan nog inte uttala ”Sakine Madon” rätt

”I vissa akademiska kretsar i USA anses det vara en ”mikroaggression” att uttala namn felaktigt. Det kopplas ihop med rasism och bristande respekt för andra kulturer, vilket Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman nyligen beskrev kritiskt i en krönika.

Cwejman tar upp att Kawa Zolfagary på vänstersajten Politism tidigare har skrivit om erfarenheten av att inte få sitt namn korrekt uttalat. Zolfagary skrev då om sin skoltid och känslan av att ständigt vara ”jobbig” när han rättade svenskar som sa fel. Att Zolfagary ursäktade att han fick sitt namn fel uttalat beskrev han som ”internaliserad rasism”, alltså rasism som man vänder mot sig själv.”

Detta skriver Sakine Madon i Expressen.

http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/nej-felaktigt-uttalade-namn-ar-inte-rasism/

Självklart är det inte okej att uttala namn fel bara för att driva med folk. Men rasism? Det finns ju svenska namn, mitt inkluderat, som folk gör sig lustiga över. Är de rasister då?

Precis som Madon skriver så är det inte rasism då man försöker uttala eller skriva ett namn rätt men inte lyckas. Hon råkade själv ut för det som barn då lärarna i skolan skulle ropa upp barnen. Och jag vet inte heller hur namnet ska uttalas, jag har bara sett det skrivet. Jag tycker inte illa om henne för det. Varför skulle jag?

Men i Sverige tar vi till oss trender som kommer från USA. Litteratur med stötande innehåll ska tas bort. Tänk ”Lilla hjärtat” och ”Tintin i Kongo” som är borttagna från bibliotek. Man bjuder in till ”separata rum”. ABF bjuder numera in till separatistisk bokcirkel med fraser som ”black girls exclusive”. Och SSU Stockholm bjöd nyligen in till ett seminarium enbart för ”rasifierade”.

Att folk med liknande erfarenheter och åsikter går samman är inte konstigt. Inte konstigare än att jag dansar balett med andra balettintresserade eller går på loppis med andra som gillar loppisar. Däremot blir det fel när man utgår från att erfarenheter eller åsikter är kopplade till vilka pigment man har.

För några år sedan startade även några tjejer något diskussionsrum där man skulle diskutera feminism och transsexualitet. Personer med snopp var inte välkomna. Vilket var konstigt med tanke på att transsexualitet skulle diskuteras, och det faktiskt finns tjejer med snopp, precis som att det finns killar med snippa.

Förr diskuterades svårigheter för folk med utländska namn att komma in på arbetsmarknaden, blev nekade bostäder och inte kom in på krogen. Idag tycks det handla om hur man uttalar namn, medlemmarna i Panetoz var tvungna att ha sina namn på skyltar för att folk skulle fatta vad de hette vid någon intervju och det var ju bara SÅÅÅ rasistiskt! Inte heller får man fråga varifrån folk kommer eller hur man kan hjälpa och bemöta. Får jag göra det med folk som inte ser utländska ut? Vari ligger kränkningen?

Hjälp mig, jag vill göra rätt! Även då det gäller att uttala ”Sakine Madon” korrekt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: