Att inte besöka biblioteket i ett annat land

Fyra SD-politiker föreslår att utländska medborgare ska stängas ute från bibliotek, men detta motverkar integrationen. Det skriver Emanuel Örtengren, skribent och student i nationalekonomi.

http://www.svd.se/fel-att-stanga-ute-manniskor-fran-biblioteken/om/debatt

Då jag läste detta trodde jag att det var ett skämt. Då jag var i Amsterdam besökte jag Openbare  Bibliotheek. Tänk om inte utlänningar skulle få komma dit!!!

Den 5 oktober lämnade fyra riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna (SD) – Aron Emilsson, Angelika Bengtsson, Cassandra Sundin och Sara-Lena Bjälkö – in en motion till riksdagen där de ger tre förslag till riksdagsbeslut i biblioteksfrågor. Bland annat föreslår ledamöterna att tillgängligheten till landets bibliotek ska begränsas för de som inte är svenska medborgare. I sin motion skriver ledamöterna att ”Bibliotekens verksamhet ska vara medborgare och nationen till gagn, och utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet ska kunna nekas tillgång till bibliotekens tjänster”.

Först tänkte jag just att utlänningar inte ens skulle få titta på våra bibliotek. Men – folk som inte är bofasta här, rätt att vistas här eller inte, får ju faktiskt inte låna med sig böcker hem. Jag kan ju till exempel själv inte låna böcker i en kommun där jag inte är skriven, även om jag kan besöka biblan.

Givetvis så skriver man i SvD att de oroligheter man sett på bibliotek sker både i städer och på landsbygden och att det både är ungdomar och missbrukare som står för stöket. Att peka ut gruppen utrikes födda som orsaken till oroligheter på bibliotek när det handlar om nedlagda fritidsgårdar, psykisk ohälsa och ökad drogtillgång är en grov förenkling.

Men alla som är ungdomar, psykiskt sjuka eller gillar att röka på stökar väl inte heller? Lika lite som att alla utlänningar gör det. Så varför skylla på att det är lättare att få tag på droger? I så fall skulle det vara ett himla liv på Openbare Bibliotheek så mycket röka som det finns i Amsterdam!

Givetvis ska man inte stänga ut NÅGON från biblioteken. Tvärtom, bibliotek bidrar till integration, och invandrare kan skaffa sig kunskap om det svenska samhället samtidigt som det hjälper till att bibehålla den egna kulturen.

Vad som behövs är bättre bemanning så att bibliotekariernas arbetsmiljö blir bättre och att andra instanser i samhället funkar.

För nog ska väl alla, inklusive turister, få besöka bibliotek både i Sverige och utomlands, eller hur?

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    thomask69 said,

    Ibland tror jag SD vill att vi ska bli som Nord Korea.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: