Skönt att det faktiskt finns sansade människor!

Erik Helmerson skriver i DN en mycket klok krönika. Nämligen att kritik mot islams avarter måste vara konkret.

http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-kritiken-mot-islams-avarter-maste-vara-konkret/

”Svepande yttranden om hela religioner blir aldrig träffsäkra. Både ”Islam är fredens religion” eller ”Muslimer kan inte leva demokratiskt” är lätt att bemöta med exempel på motsatsen.

Både islamkritiker och muslimska talespersoner generaliserar. Det går knappt att sätta på en dator utan att nås av hatiska påståenden om hur ”islamisterna” är. Samtidigt tolkar vissa muslimska debattörer gärna kritik mot enstaka muslimer som kritik mot hela religionen”, skriver han.

Det är verkligen sant. Precis som då man talar om invandrare så tycks det antingen heta att alla invandrare är onda eller att det inte finns onda invandrare. Men invandrare – eller muslimer – är ju precis som svenskar – eller  kristna! Det finns alla sorter!

Niklas Orrenius har skrivit en bok om Lars Wilks, ”Skotten i Köpenhamn”. Han lyfter fram enskilda människor, sammanhang och händelser. Han beskriver Gävlemoskéns mycket konservative imam Abo Raad, vad denne sagt och skrivit (bland annat att ”homosexualitet bör straffas med döden och att det är förbjudet att bli vän med en icke-muslim”). Han citerar Abu Muadh, en predikant i Halmstad moské, som skrivit att attacken mot Charlie Hebdo aldrig hänt utan bara var en antimuslimsk konspiration.

Och han berättar i detalj om hur Lars Vilks hotats av muslimer både i Sverige och utomlands. Även här är han konkret. Han visar vem som sagt och gjort vad.

Det är precis så man bör göra. Det är den enda vägen att gå i kritik av alla religioner. Det är inte kristofobi att kritisera katolska kyrkans kvinnosyn eller den homofobiske pastorn Åke Green. På samma sätt är det inte islamofobi att hårdgranska och fördöma de muslimska miljöer där det förekommer olika former av förtryck, hat och våldsromantisering.

Tråkigt i dessa sammanhang är bara att enligt många journalister och politiker så kan bara kristna vara onda. Om en kristen till exempel är homofob så är alla kristna onda, om en muslim förtrycker en kvinna är det en enskild individ som gör detta.

Själv blir jag bara mer och mer trött på att det är skillnad på folk och folk i Sverige…

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: