Underbart, det är lagligt i Kalifornien!

Att röka gräs har länge varit en självklarhet för många frisinnade Kalifornienbor som sedan valnatten (9/11) kan göra det utan att riskera straff. 56 procent av väljarna röstade då för att alla över 21 år har rätt att inneha och använda upp till 30 gram cannabis för rekreationsbruk, samt att hålla upp till sex marijuanaplantor hemma.

Från myndigheters håll hoppas man på att den nya lagen ska slå undan benen på den illegala handeln. Valnattens resultat markerar ett skifte i USA:s inställning till cannabis. Preparatet är nu är tillåtet för medicinskt bruk i 26 av de 50 delstaterna, och i sex av dem även för rekreationsbruk. Att Kalifornien i egenskap av att vara USA:s folkrikaste delstat och den sjätte största ekonomin i världen legaliserar cannabis gör att många tror att fler delstater kan följa efter.

Man kan verkligen undra varför detta inte diskuteras mer i Sverige. I synnerhet då många i Kalifornien är lyckliga över ett inte behöva smyga med sitt bruk längre.

Hittills har vi behövt smyga med gräset, nu är det fritt fram att äntligen få känna lite glädje, säger den 72-åriga musikern Ruthanne Friedman.

Hon röker för att lindra sin artros. Så Sverige, glöm att det bara är upproriska ungdomar som puffar.

Men även om det är lagligt att konsumera cannabis i Kalifornien så dröjer det ända till 2018 innan man kan börja köpa det lagligt.

Men valet av Donald Trump till ny president skulle kunna innebära att de liberala lagarna går om intet. Trumps tilltänkte justitieminister, den socialkonservativa Alabama-senatorn Jeff Sessions, är en uttalad motståndare till cannabisbruk, som framför allt är lagligt i delstater som styrs av Demokraterna. Cannabisförespråkarna befarar att Sessions ska frånta delstaterna rätten att bestämma över cannabislagarna och göra det till en federal fråga. Den blivande presidenten har dock inte själv gett något besked om hans inställning till cannabis.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/legaliserad-cannabis-stoper-om-marknaden/

Vi kan bara hoppas på att USA fortsätter åt rätt håll! Nu när till och med en och annan här inser att vår nolltoleranspolitik inte håller när vetenskap säger annat.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/amina-manzoor-nolltolerans-har-inte-haft-onskad-effekt/

Legalize it!

 

 

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    Jag snackade med en Kalifornienbo för ett gäng år sedan, i samband med att den dåvarande omröstningen hade resulterat i ett nej till legalisering. Han var själv en inbiten cannabisbrukare, som då fick det utskrivet på recept, även om det väl var ganska uppenbart att det inte handlade om enbart ett medicinskt bruk. Han förklarade för mig att han själv att röstat nej till en legalisering, inte för att han ville att rekreationellt cannabisbruk skulle förbli olagligt, utan för att han såg lagförslaget i sig som oacceptabelt. Hans åsikt var att det var utformat så att vissa personer skulle kunna tjäna grova pengar och inget annat. Mitt intryck var att detta var en åsikt som delades av många andra cannabisbrukare, men det är en detalj som svenska förbudsförespråkare tycktes missa helt och som istället tolkade det hela som att en majoritet av Kaliforniens befolkning var emot cannabisbruk.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: