Svensk kränkhetskultur

Naomi Abramowicz är en riktigt klok människa. Mer sådant svensk journalistik, säger jag bara!

”Uppmärksamheten blev stor när UR sökte efter medarbetare med ”erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansksvensk”. Formuleringen var direkt olaglig och ändrades efter omfattande kritik.

UR kan förbereda sig på ännu en kritikstorm. På tisdag var det premiär för UR:s ungdomsserie Melanin. Programmet, som handlar om hur det är att vara ung och afrosvensk, är närmast en skola i kränkthet och offerkultur”, skriver hon i Expressen.

http://www.expressen.se/ledare/naomi-abramowicz/ur-ska-inte-lara-barn-att-kanna-sig-krankta-1/

Citaten ur denna serie verkar vara som tagna ur boken ”Svart kvinna”:

”Att acceptera sin svarta svenska identitet kan ta tid. Kanske för att samhället lär en att hata sig själv.”

”Separatism låter rätt skönt. Tänk att vara i ett rum fyllt av svarta precis som jag och kunna prata om rasism och andra saker och kunna förklara.”

”Vithetsprivilegiet är standard.”

”I en värld präglad av rasism kan du också känna att det kan vara svårt att andas.”

Man utgår från att det finns en motsättning mellan vita och svarta.  Och vita är fördomsfulla, okunniga och i värsta fall illvilliga!

Vita kan aldrig förstå hur svarta har det och vanlig nyfikenhet som frågan varifrån någon kommer brännmärks som exotifiering och i förlängningen rasism. Hur påverkar det svarta ungdomar att få höra att även de mest oskyldiga frågorna bör tolkas som rasism? Att de behöver särskilda trygga rum för att bli förstådda eller sedda? Eller att de ska vara beredda på att hatas? Konsekvensen blir närmast att public service lär dem att känna sig utstötta.

Också Abramowicz har fått frågan var hon kommer ifrån.  Med ett konstigt namn, kritvit hy, mörkt hår och mörka ögon blir det lätt så. Visst, frågan kan bli tröttsam efter ett tag. Men den är sällan ett uttryck för hat eller rasism. Tvärtom, den är ett tecken på nyfikenhet, menar hon.

Hon skulle också kunna gråta ut i media över hur det var att vara den enda mörkhåriga flickan i Djursholm och dessutom ha ett judiskt namn. Men inte beklagar hon sig över antisemitism för att folk som hör hennes namn inte kan uttala det. Och när hon var barn fanns inte begreppet rasifierad. I stället utvecklade Naomi en pedagogisk förmåga – en konst i att tala tydligt och bokstavera.

Men visst har Naomi utsatts och utsätts för rasism. Hat är något som de flesta minoriteter utsätts för, i någon utsträckning. Alldeles säkert mer så för svarta. Men det är inte sunt att lära ungdomar att tolka in rasism i varenda fråga, i varje kommentar. Och tyvärr är det precis vad Melanin och utbildningsradion gör.

Mycket välskrivet, anser Pinglan.

Men givetvis blir hon emotsagd. Det personerna som talar om en ”offerkultur” och ”kränkthet” tycks ha missat är att rasism väldigt sällan handlar om enskilda människors erfarenheter, skriver Expos Bilan Osman.

http://www.expressen.se/debatt/motstand-mot-rasism-ar-inte-att-ikla-sig-en-offerroll/

När människor, oberoende av avsikt, ställer frågor såsom; ”vart kommer du ifrån (egentligen)?” och andra viftar bort eventuella reaktioner på detta som en konsekvens av en ”kränkthetskultur” – skapar det ett samhälle som inte ser faran med att sinnebilden av svenskhet, en sinnebild präglad av rasidéer, också har föranlett frågan, skriver hon.

Sedan undrar hon varför motstånd för rasism upprör. Jag menar att det upprör just för att folk ser rasism i allt. Till och med i vanligt hyfs och nyfikenhet och respekt för andra människor. Just för att svarta, som helt klart får ta en massa skit och rasism och påhopp ser VITHET som ondskan själv! För att vita anses vara rasister när de behandlar svarta lika bra eller lika dåligt som de behandlar vita.

Jag lovar, precis som svarta blir trötta på frågan varifrån de kommer, lika trötta blir vita på attityden att deras vänlighet och nyfikenhet beror på att de är rasister! Ursäkta, men de flesta människor som föds i norr är ljusa i hyn för att bättre kunna tillgodogöra sig D-vitamin. De flesta som föds nära ekvatorn är mörka i hyn eftersom de lättare klarar stark sol. Vari ligger problemet med att fråga om någon är från Kenya eller Somalia eller om någon är från Ryssland eller Belgien? Det gör väl inte NÅGON till sämre människa- eller?

Så , JA, min åsikt är också att det är program som Melanin som stigmatiserar mörkhyade!

Världen skulle se fan så mycket bättre ut om folk inte hakade upp sig på ras. Och förresten så FINNS det ingen ras enligt vissa forskare (om jag ska tro en kompis till mig) utan bara MÄNNISKOR! Så DET så!

 

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    ”Och förresten så FINNS det ingen ras enligt vissa forskare (om jag ska tro en kompis till mig) utan bara MÄNNISKOR!”

    Ja, jo, fast det där om att det inte finns olika människoraser tolkar jag till viss del som ett slags politisk korrekthet. Det finns lite för mycket bagage rörande olika människoraser sedan bland annat Tredje Riket. Man skulle kunna hävda att inte heller neanderthalaren var en annan människorras, utan snarare en ”underart”. Låt gå för det, finns det då olika ”underarter” av människor idag? Man uppskattar att européer har runt 10% DNA från neanderthalarna, medan svarta afrikaner i regel har 0%.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: