Om man nekar anställning i vissa fall så gör man det väl i andra fall också?

Donald Trump vill inskränka aborträtten. Detta är förfärligt. Enligt FN:s millenniemål har bara hälften av världens kvinnor tillgång till mödravård. Många saknar tillgång till familjeplanering och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa. Frånvaron av rätten till abort och preventivmedel (som kondomer) gör att många barn föds in i fattigdom. Om befolkningstillväxten i fattiga länder ska minska, och därmed fattigdomen, måste människor ha tillgång till fria och säkra abortkliniker. Men i slutändan handlar abortfrågan om rätten för kvinnor att styra över sina egna kroppar.

http://www.metro.se/artikel/vi-måste-stoppa-anti-abortrörelsens-framfart

Den nuvarande svenska lagen om abort kom 1974. Fram till den 18:e veckan i graviditeten kan vi göra abort, oavsett anledning. Mellan den 18:e och 22:a veckan behövs ett tillstånd från Socialstyrelsen, ofta om fostret eller föräldern lider av ett svårt sjukdomstillstånd. Den här lagen kom inte av sig själv. Det var kvinnorättsrörelsen som kämpade för att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar, i stället för att staten ska bestämma över dem.

Nu är denna rättighet hotad. Tydligen i Sverige också, ty ska man tro media så är allt ont i världen, även utanför USA:s gränser, Trumps fel.

Förra veckan inleddes en rättegång i Arbetsdomstolen med en barnmorska. På grund av sin kristna tro vägrade hon att medverka vid aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler. Trots att det ingick i jobbet som barnmorska.

Då slår mig genast några tankar. Om vi har rätt att bestämma över våra kroppar, vilket jag hoppas att vi har, så måste vi också ha rätt att ta vilka droger vi vill, få staten att låta oss operera om oss till de perfekta kropparna som gör oss till fotomodeller och superviga och starka balettdansare även vid 90-års ålder. Om barn är en rättighet och skyldighet så är också föräldrar i livet hela livet en rättighet och skyldighet – eller?

Om en barmorska inte vill utföra aborter kanske hon ska välja ett annat jobb om hennes tro förbjuder henne det. Men på samma grunder ska man nog inte som muslim välja ett jobb på restauranger där man måste smaka av griskött eller ett jobb där det kan vara farligt att bära slöja om ens tro kräver det.

Varför är man rasist om man nekar folk jobb på grund av deras tro i det ena fallet medan man anklagar folk för att vara kvinnofientliga och nationalistiska (av någon konstig anledning) i det andra faller?

Ibland retar jag mig mer på inkonsekvens är på att folk inte fattar vad som gäller. Oavsett religion eller ateism.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: