Varför skulle folk bli alkoholister om de handlar vin på ICA i stället för på Systembolaget?

Isabell Mörner, jurist och vice ordförande i omsorgs och arbetsmarknadsnämnden i Ale kommun, anser att Systembolaget monopol är överförmynderi, som hänger kvar och försvaras med ihåliga argument, skriver dagens debattör. Alkoholmissbruk, som en följd av en fri försäljning av alkohol, är lika orimligt som om fetma skulle vara en följd av fri försäljning av chips i alla butiker.

Exempelvis hävdas det ofta att alkoholkonsumtionen skulle öka kraftigt om inte Systembolaget fanns. Här är det dock intressant att notera att den registrerade alkoholkonsumtionen är ungefär samma i dag som för 20 år sedan, trots omfattande liberaliseringar av bolaget, avseende öppettider, hemleverans, näthandel med mera sedan dess.

När Systembolaget är öppet är det dessutom möjligt att köpa precis så mycket alkohol man vill, och så ofta man vill.

Man måste också ställa sig frågan om svenskarna verkligen lider av någon åkomma som gör att just vi inte klarar av att ta ansvar för vår alkoholkonsumtion, när majoriteten av övriga länder bedömer sina invånare som kapabla nog att göra det. Självklart finns de som överkonsumerar alkohol och blir missbrukare, men det är ju ett faktum att dessa finns redan i dag – trots att vi har Systembolaget.

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/pRzkW/avskaffa-systemet–vi-super-inte-ihjal-oss

Skulle dessutom faktum att man inte kan köpa alkohol på Konsum styra folk bort från missbruk, tja, då skulle vi inte ha några missbrukare av vare sig alkohol eller andra substanser.

Och – varför har inte ALLA spanjorer och tyskar supit ihjäl sig?

En av mina vänner från ett annat europeiskt land var på besök i Sverige för nästan 20 år sedan. Hen sade att det var då bra konstigt att man bara kunde handla alkohol  på vissa tider och i vissa affärer – och att man ändå såg så många fyllon på gatorna!

Så om nu denna tes stämmer, att just svenskar super mer än andra så SKULLE väl svenskarna supa ihjäl sig till skillnad från fransmän och italienare.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: