Nej, alla kvinnor bär inte slöja frivilligt

På samma sätt som vi pratar om rätten att bära slöja måste vi också prata om friheten att inte behöva bära slöja, skriver Gulan Avci och Sara Mohammad.

http://www.expressen.se/debatt/regeringen-ar-tondov-nar-det-galler-kvinnors-rattigheter/

Detta med tanke på regeringens statsbesök i Iran och att vår feministiska regering bar slöja där. Denna feministiska regering gör något fullständigt märkligt. Nämligen när finansminister Magdalena Andersson, forskningsminister Helen Hellmark Knutsson, jämställdhetsminister Åsa Regner la upp en bild när alla bar hatt och undrade vad Björklund tycker om det eftersom han hade så starka åsikter om statsråd som bär slöja.

Är halva befolkningen  tvingad att bära hatt i Sverige? Finns det moralpoliser inne på Rosenbad som tvingat er att sätta på er hatt? Är hatten en del i det förtryck där ni nu måste skilja er från era äkta män för att i stället låta era föräldrar välja er make åt er? Nej? I så fall är det inte samma sak.

Men tyvärr finns det många feminister som resonerar just så. Att slöjan alltid är frivillig. Är en svensk kvinna klädd i kort kjol eller högklackade skor så är det förtryck. Trots att de har valt det själva.

I våras förstod inte utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att kvinnor kunde känna sig kränkta av att män inte tog dem i hand. I höstas likställde statsminister Stefan Löven de utmaningar som kvinnor har på den svenska arbetsmarknaden med de hinder som saudiska kvinnor möter.

Och senast i går jämförde finansministern och jämställdhetsministern bärandet av hatt med slöjtvång. Det är inte värdigt en regering som kallar sig feministisk! Det vi behöver är en debatt där vi både kan prata om friheter och rättigheter. Men framför allt behöver vi en regering som förstår skillnaden mellan slöja och hatt.

Men vår feministiska regering är väl precis som alla andra feminister. Med andra ord – hycklare av största rang!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: